“Dit gebouw staat voor de toekomst van onze vereniging”
Dat zegt John Barendregt, de toenmalig voorzitter van RV De Hertog. We kunnen nu eindelijk aan de slag met het verder uitbouwen van de vereniging.
Historische vesting en industrie
Je ziet het gebouw niet over het hoofd. De contouren van het zaagtanddak domineren het kleine stadspark waarin de roeivereniging ligt. De oude rij majestueuze kastanjes staat er in een strakke slagorde naast, een geheimzinnige linie wachters. Het is allemaal geen toeval. De architecten, roeiers Cor van Hillo en Monique Verschaeren van VHV architekten (www.vhvarchitekten.nl) moesten wel rekening houden met de historische plek. Zij namen alles mee in het ontwerp: de ongenaakbaarheid van de vesting Den Bosch én de industriële uitstraling van de negentiende-eeuwse fabrieksgebouwen die er eerst stonden. Het resultaat is geen compromis, maar een architectonisch statement.
Roestig bouwwerk
Recht tegenover het vlot rijzen de kale muren van de oude citadel uit het water van de Aa op. Het gebouw van de roeivereniging oogt even gesloten, maar contrasteert ook volkomen met de roestkleur van het robuuste Cortenstaal. Roeiend langs de vesting zie je dit materiaal overal terugkomen in de herstelde historische muren en gebouwen.
Comfort voor de roeiers
Het is de kroon op het werk van vele actieve Hertog bestuurders, met name Tineke Nieuwenhuis (inmiddels ere-lid), die de kar trok in de cruciale laatste periode.
De gewone roeier merkt vooral het comfort van het gebouw en de botenloods. Alles is doordacht en praktisch ontworpen, van het tegen vorstbeschermde waterpunt, de zaagtanddaken waar precies de riemen onder passen en de stalen kolommen in de loods waaraan de botendragers gemonteerd kunnen worden. Alle benodigde gaten om dit te doen zitten er al in.
De inloopdouches zijn niet te groot, zodat de warmte langer blijft hangen, en in de Ergometerruimte kunnen 8 roeiers naast elkaar efficiënt trainen op het droge.
De “Vesting De Hertog” is goed beveiligd. Als lid kom je alleen binnen als je je vingers hebt laten scannen. Maar dan is het ook makkelijk. Je kunt altijd roeien, zonder je sleutel te verliezen, want je wijsvinger is tevens de toegang tot het gebouw.
Het gebouw is geopend op 23 januari 2010.
Meer foto's kan je hier bekijken...
(foto door Marcel Bakker 2010, tekst Klazien Laansma)