World Rowing Masters Regatta 2016

World Rowing Masters Regatta 2016

Voorbereiding
Na drie jaar blessureleed was het dan eindelijk weer zo ver. Mijn eerste 1000 meter race sinds de WRMR in 2013 in Varese. De 1000 meter oefenwedstrijden in Nederland had ik helaas wegens blessures ook moeten missen, dus met alleen de Vechtrace, de Tromp boatrace (oktober 2015) en de skiffhead (april 2016) als wedstrijden in de benen was het erg spannend hoe het op de 1000 meter zou gaan. Of ik wel genoeg getraind had en of ik wel weer voldoende niveau had om mee te kunnen komen. De trainingstijden waren hoopvol en ook voelde de boot goed aan. De linkerarm was ook weer bijna even dik als de rechterarm.

De laatste 1000 meter test op de Rowperfect verliep echter niet helemaal naar tevredenheid (dat doet het eigenlijk nooit) dus met enige spanning werd afgereisd naar Kopenhagen. Voor 1000 meter racen heb je behoorlijk wat vermogen (Power) nodig maar zeker ook een goed uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen. Train je niet voldoende dan stort je halverwege in waarover later meer, en ben je niet sterk genoeg dan kom je niet snel genoeg uit de start en kun je het hoge tempo niet halen. Doorzettingsvermogen maakt echter uiteindelijk het verschil, vooral in de skiff. Dit wordt dan weer beïnvloed door een goede begeleiding en gelukkig was die in de uiterst capabele handen van mijn partner Joost Middelkoop, tevens lid van de Hertog.

Wereldkampioenschap voor veteranen
De World Rowing Masters Regatta (WRMR) werd dit jaar gehouden op lake Bagsvaerd vlakbij Kopenhagen. Voor de nieuwe leden onder ons, de WRMR is het wereldkampioenschap voor veteranen. Nu kan iedereen die wil zich daar gewoon voor inschrijven en meedoen, maar om te winnen is nog niet zo gemakkelijk. Het niveau is zeer hoog (hoger wordt het niet) en de concurrentie moordend.

Het aantal deelnemers dit jaar was 3537, meer dan twee keer zoveel als op de Olympische spelen. Er wordt geroeid over 1000 meter boord aan boord in heats en de winnaar van elke heat krijgt een blik. De heats worden niet geloot maar ingedeeld op geboortejaar. Voor meer informatie over hoe dit allemaal in elkaar zit kun je kijken op www.wrmr2016.com of www.worldrowing.com

Ik was dit jaar het enige lid van de Hertog dat aan de start verscheen. Ik had mij ingeschreven voor 5 nummers: WC2x (dames, leeftijdscategorie C, dubbeltwee), WB4x (dubbelvier-zonder), WC4x, WB1x (skiff) en WC1x.

Donderdagochtend: in de dubbeltwee
Het begon op donderdagochtend met de dubbeltwee. Ik roeide in een combinatie met Peggy Tolk van roeivereniging Rijnland. Ik zat op slag en Peggy op boeg. We hadden maar twee keer samen kunnen trainen door vakanties en werk, maar hadden er best vertrouwen in dat het hard kon gaan. En het ging ook hard, alleen gingen de anderen harder. Er waren 7 heats met in totaal 50 ploegen. In onze heat knalden we in tempo 35 over de baan en werden derde. Helaas was onze start niet snel genoeg en raakten we daar al de aansluiting met de andere twee ploegen kwijt. Wij waren behoorlijk teleurgesteld maar achteraf bleek dat er van de 50 ploegen maar vier sneller waren dus zo slecht was het dus ook weer niet, het voelde alleen maar even zo.

Donderdagochtend: in de vier
Die middag stond mijn tweede race op het programma: de WB4x in een Internationale combinatie. Ik roeide met een Finse, een Hongaarse en een Duitse. Ik zat op boeg en had het commando en bewaakte de koers. We hadden alleen op woensdag eventjes samen kunnen trainen en dat was het. Dit ging echter direct heel lekker. Met baantempo 37 vlogen we over de baan en wonnen we onze heat in de snelste tijd van het hele veld 3’24.17 (24 ploegen).

Vrijdagochtend: in een andere vier
De vrijdag begon met de race in de WC4x in een andere combi. Dit keer met een Deense, dezelfde Hongaarse en een Russische. De woensdagavond hadden we een baantje geroeid met de Russische op slag maar die had zoveel problemen met het voetenroer dat we steeds in de balletjes belandden dus besloten we de Deense op slag te zetten. Zij had de meeste ervaring met het voetenroer en ik vond het wel best op boeg.

We startten goed en lagen gelijk een lengte voor, maar een goede Nederlandse ploeg met aan boord mijn dubbeltwee partner Peggy haakte aan. Na 500 meter gaf ik een opzetje aan, maar tot mijn verbijstering gebeurde er niets. Het werd alleen maar steeds zwaarder en wij gingen langzamer varen in plaats van sneller. De Nederlandsen begonnen in te lopen. Ik gaf nogmaals een opzetje aan en ook de eindsprint maar het besef begon door te dringen dat mijn ploeggenoten niet harder konden. Hierdoor werd het ongelooflijk zwaar en spoot bij mij het melkzuur zowat uit mijn oren. We werden dus voorbij gevaren en werden tweede in onze heat. Zoals eerder gezegd moet je voldoende trainen om niet in te storten in het tweede deel van de race. De tijdwaarneming liet het afweten, dus we hebben geen tijd gekregen maar goed was het niet. Hier werd ik niet erg blij van en het vooruitzicht om die dag ook nog te moeten skiffen was niet meer erg aantrekkelijk. Ondanks dat er vrij veel tijd tussen de races zat herstelde ik niet snel genoeg. Ook stond er die middag een stevige wind tegen wat absoluut niet in mijn voordeel is omdat ik klein en licht ben en er geen lichte velden zijn uitgeschreven. Sommige tegenstandsters zijn 10-15 kg zwaarder en een kop groter. De meesten eigenlijk. Tjonge jonge wat heb ik weer veel grote vrouwen gezien.

De start ging best goed, het roeien ook, maar ik had niet meer voldoende vermogen over na de race van die ochtend om winnend over de streep te komen en werd derde in mijn heat. Mijn eindtijd was ook niet echt om blij van te worden. Dit was echter niet mijn eigen veld maar een categorie jonger waardoor sommige dames 10 jaar jonger waren. Dat is best veel in het masters roeien.

skiffblik-1Zaterdag: in de skiff
Nog een race te gaan op de zaterdag. Mijn eigen veld, de C skiff, en ik was er op gebrand om die te winnen. Die avond maar een grote biefstuk weggewerkt en mij vast voorgenomen om het hele veld er af te starten. De wedstrijd was pas aan het einde van de middag en er was een flinke zijwind opgestoken. Het was bij het inroeien zo erg met de golven in de lengterichting van de boot dat je bijna niet in je baan kon blijven en een van mijn tegenstanders durfde zowat al niet meer te starten.

Ik lag in de buitenste baan en startte zo hard als ik kon. Daar hadden ze niet van terug. Zelfs die flink grote Duitse in de baan naast mij niet. Ik schakelde na de start over naar een strak baantempo met lange harde klappen en kon dit prima volhouden. Ik won mijn heat met een comfortabele voorsprong en haalde zeer tevreden mijn tweede blik binnen. Achteraf bleken er maar drie dames sneller geweest te zijn. Twee ex-zware WK roeisters en de Duitse die ook mijn heat in de B skiff had gewonnen. Hiermee was ik dus de snelste lichte roeister uit het veld en daarmee ben ik zeer tevreden.

20160910_195431Een filmpje van mijn race en de prijsuitreiking is hier te vinden:

https://www.youtube.com/watch?v=lEvNsxMF4z0 De heats van de WC1x beginnen op 8:53

Hier zijn de uitslagen te vinden (in de combiploegen sta ik vermeld als RDH):

http://wrmr.dk/result118.html

http://wrmr.dk/result128.html

http://wrmr.dk/result239.html

http://wrmr.dk/result337.html

Marjolein Rekers

 

1 Reactie

  1. Herman van Esch

    Gefeliciteerd Marjolein, heel mooie prestaties. Zeker als je zo tussen het werken door traint. En een goed geschreven verhaal. De Hertog boft toch maar met skiffeurs op dit niveau.

Het is niet mogelijk een reactie achter te laten.