Toertocht Buren – Leerdam

Toertocht Buren – Leerdam

Met twee auto’s en een fiets arriveerden de voltallige Klip en Klaar ploeg in Buren. Op 11 mei had de jeugd van RV Leerdam, tegen de stroom in en met wind tegen, de roeiboten naar de stadswal van het oude vestingstadje  Buren geroeid. Het werd een heerlijke gemoedelijke dag met een zeer gastvrije sfeer. Het Koninklijke Marechausseemuseum wilde er eigenlijk niet meer aan mee werken, maar een vrijwilliger die bekend was met enkelen van de roeiclub, had de deuren speciaal voor de roeiers geopend. We werden onthaald met een kop koffie en een plak cake.

Roeiboot op de rotonde
Op de stadswal lag de Kwakert voor ons klaar. Een mooie C4-boot. De boten op de kant waren die nacht bewaakt door een lid van de roeiclub. Samen met zijn  hond had hij in een overdekte sloep erbij geslapen. In het verleden had de plaatselijke jeugd al eens een roeiboot voor de grap op een rotonde gelegd.

Om 10.30 uur gingen we aan de slag. Er werden nog vijf verse appels de boot in gegooid, zodat we een appeltje voor de dorst hadden. 32 km voor de boeg.  

Onderweg
Onderweg was er veel te zien. De bomen stonden mooi in bloei. En het riviertje liet na elke bocht weer een ander mooi landschap zien. Eigenlijk was het een tochtje van de ene mooie rustplaats naar de andere. We deden ‘De lachende Gans’ aan in Tricht en ‘Rust wat’ in Rhenoy. Tussendoor werd er nog even gestopt om op een veldje bij landgoed Mariënwaerdt te genieten van een lunch. De sfeer was goed. Iedereen hielp elkaar waar mogelijk. Het was leuk om te merken dat er verschillende roeiers waren van andere roeiverenigingen.

Bij het gezellige clubhuis in Leerdam aangekomen, werden we op het vlot onthaald met een alcoholische versnapering. De koks hadden intussen voor een heerlijk 3-gangen buffet gezorgd en we lieten het ons maar al te graag smaken. Toen we het clubhuis verlieten en wij de gastvrouw bedankten, drukte ze ons nog eens op het hart, dat we altijd contact mochten opnemen als we een bootje wilden lenen voor een tochtje op de Linge.

De botenloods en steiger van RV Leerdam

Informatie
Voor een ieder die deze toertocht ook eens wil meemaken: de inschrijving verloopt via rac@rvleerdam.nl. Contactpersoon is:  Marjet van den Berg 06-28037637.

Imre Giesselbach