Aanleggen bij Maurice aan de Zuid-Willemsvaart

Aanleggen bij Maurice aan de Zuid-Willemsvaart

Ongeveer een jaar geleden bemachtigde Maurice Smedts een mooie bovenwoning aan de Zuid-Willemsvaart; een ideaal stekje, direct aan ons roeiwater. Het leent zich goed om in de luwte wat oefeningen te doen. Een vier kan er net rondmaken. Je komt er, op een verdwaalde Vlotte Vloot, na niet veel boten tegen, behalve op dinsdagochtend want dan staan de sluizen voor de pleziervaart open.

Het beste uit twee werelden 
Zo in het stadscentrum zit Maurice overal lekker dichtbij. Tegelijkertijd kijkt hij vanuit zijn terras aan de achterzijde uit over een oase van groene stadstuinen met oude bomen en rondhuppelende konijnen van de benedenburen. Maurice is een echte Bourgondiër. Hij kookt graag met goede spullen en laat zijn nieuwste project zien; een zelf ontworpen BBQ ombouw. Heel rustgevend om zoiets uit te puzzelen, vindt ie. Nog even een leuk kleurtje erop en het feest kan beginnen. Deze levensgenieter heeft het prima voor elkaar.

Ontspanning en ontwikkeling
Voor zijn studie technische bedrijfskunde kwam Maurice 12 jaar geleden vanuit Limburg naar Eindhoven en later Den Bosch. Tegenwoordig pendelt hij naar Amsterdam, waar hij aan de webshop van de Bijenkorf werkt als business analist. Als je de hele dag met het koppie gewerkt hebt, vormt het roeien een perfecte ontspanning. 

Het is een leuke toegankelijke sport met enige sociale druk. De enorme vooruitgang die je met een paar introlessen al kunt boeken; fantastisch vindt Maurice het. Tegenwoordig roeit hij in Tokio 2000, een enthousiaste mannenploeg met serieuze wedstrijdambities. Deze winter hebben ze dan ook op de ergometer aan hun conditie gewerkt. Verder skifft Maurice om zijn roeitechniek te verbeteren. R3 moet er aan het einde van dit jaar wel in zitten, verwacht ie.

Voga Longa 2019
Maurice is net terug van het grote roeifestijn in Venetië. Wat een machtig gevoel was het om vóór de race met ruim 2000 boten voor het San Marcoplein te joelen tegen een passerend cruiseschip. Na een kanonschot kwam het hele veld in beweging en begon het gekkenwerk van een grote diversiteit aan boten en spierkracht aangedreven bewegingen. De route in en om Venetië was prachtig en de moeite waard om een dag later nog eens over te doen, maar dan met de watertaxi. Gezellig de eilandjes Murano en Burano bekijken met op z’n tijd een Limoncello! Maurice hoopt op weer een roeitripje volgend jaar, alhoewel, naar St. Michielsgestel op zondag is eigenlijk ook een hele mooie tocht.

Marion Aarts