Aanleggen bij ‘het witte huis’

Aanleggen bij ‘het witte huis’

Daar staan we dan, met de hele redactie. We zien het als een echt uitje. Een interview met de bewoners van HET witte huis op de kop van de Aa. Als we er zo voor staan, dan valt het ons op dat het huis in werkelijkheid nog groter is, dan dat we hebben ervaren vanuit de roeiboot. De eigenaar van het huis, Roland doet open. 

Al snel zitten we aan de grote eet­tafel. Zijn vriendin Renske schuift bij ons aan, terwijl ze ons een kop thee serveert. We wisselen wat feitjes uit. Over het aantal leden, de wisselende roeitijden die afhangen van het daglicht, het aantal roeileden, de grootte van de vloot en het plezier in het roeien. 

Prachtige plek om te wonen
Roland en Renske wonen heerlijk zo aan het water. Roland woont er al weer 10,5 jaar. Het huis is imposant en toch als een echt woonhuis ingericht. Zijn vriendin heeft nog een eigen appartement maar beschouwt dit huis toch het meeste als haar thuis. Vanaf de eetkamertafel kun je ver wegkijken over de Aa en de brug die erover ligt. Dit levert een mooi tafereel op. Aan de ene kant de rust van het water en de passerende bootjes en daarbij de levendigheid van de stad, zonder dat je veel last hebt van de drukte. Een prachtige plek om te wonen. Het heeft een grote tuin. Het perceel is 900 m2. Toen de kinderen nog klein waren en de Citadel in het weekend nog afgesloten was voor publiek (de Sortiebrug lag er nog niet), klommen ze met een ladder naar de Citadel. De kinderen hebben er heerlijk gevoetbald, gespeeld en sleetje gereden. Nu is dat anders. In het huis hebben de puberende zonen en dochter een heerlijke grote lounge-plek om met vrienden in te vertoeven.  

Weetjes over het witte huis
Voorheen was dit het Wit-Gele-Kruisgebouw. Bosschenaren die ouder zijn dan 50 jaar, hebben hier vaak nog een longfoto laten maken om uit te sluiten of er al dan niet TBC te ontdekken viel. Er bellen regelmatig mensen aan om te vragen of het een Rietveld-huis is: dat is het niet. Het huis is ontworpen door architect M. Evers en gebouwd in 1932 en in de destijds vernieuwende vormentaal van de Nieuwe Zakelijkheid, gekenmerkt door de betonconstructie, stalen ramen en platte daken. Het gebouw staat op de Rijksmonumentenlijst.

Gerard Derks, de voormalige schoonvader van Roland, heeft het gebouw gekocht en als architect er een werk- en woonruimte van gemaakt. Er is in die tijd zelfs een lift aangebracht voor het appartement op de 1e etage. Daar woonden de ouders van Gerard. Het huis heeft ooit in een magazine gestaan van uitgeverij Waanders. Die in het magazine monumentale pandjes op een mooie manier onder de aandacht bracht. Janneke Verrips weet te vertellen dat het huis een inspiratiebron is geweest voor de omslag van het boek ‘Moedervlekken’ van Arnon Grunberg. 

Wielrennen
Roland en Renske hebben het voornemen om ooit nog een sloep aan te schaffen. Het liefste zouden ze de steiger dichtbij het huis hebben, maar dat lijkt niet haalbaar. 

We proberen ze over te halen om te komen roeien. Ze hebben het te druk, ze sporten al veel. Ze verheugen zich op de start van de tweede etappe van de Vuelta volgend jaar, die op de Citadel is. Dit omdat ze allebei wielrennen. Toch zijn ze nieuwsgierig naar onze open dagen. We beloven ze door te geven wanneer de datum van de volgende open dag bij ons bekend is.

Ben je na het lezen van dit stuk geïnteresseerd geraakt in het
witte huis? Kijk dan ook eens op: 

www.bossche-encyclopedie.nl › publicaties › Het witte huis doorgelicht

Imre Giesselbach