Een lange druilerige dag in  Middelburg… met blik!

Een lange druilerige dag in Middelburg… met blik!

Op 12 oktober stond alweer de 18e editie van de Abeelenrace op de roeikalender. Een race waarin Hertogleden in het verleden al menig blik hebben weten te scoren. Dit jaar met drie boten op de botenwagen naar het Zeeuwse land. De D2x met Karin en Saskia, H2x met Jorrit en Nathan en de H8+ met Gorka, Harrie, Nico, Reinoud, Bert, Tim, Dennis, Robbert, stuur Kristel en coach Gert.

Check Check
Voorbereidingen startten al op donderdagavond met het afriggeren van de Orthen en de Boze Griet. Voor de Heren 8+ van Heel Verd8 de eerste maal na maanden training dat ze zich in het deelnemersveld gaan toevoegen. Afgeriggerd en wel werd de botenwagen in de loods gestald. Een dag later werd ook de Oetel92 klaargemaakt voor transport, zodat op de wedstrijddag zelf alles op tijd kon vertrekken. Karin en Saskia hadden al in overleg besloten om de nodige rust te pakken door een dag eerder te vertrekken om een hotel daar te pakken. Wellicht onder het motto ‘What happens in Middelburg….’.

In ieder geval om fris aan de start te staan om een zo goed mogelijk resultaat te zetten.

Klaar voor slim en hard roeien
Op de wedstrijddag was het vroeg…. en druilerig. De zon was nog niet op. De vogels zaten nog op hun nest, maar Jorrit en Nathan koppelden in de motregen de botenwagen aan. Zij en de dames startten in heat 1. Om alles op tijd wedstrijdklaar te hebben moest er vroeg vertrokken worden vanaf de Hertog. Jammer genoeg was de H8+ ingedeeld in de tweede heat, wat voor een lange dag ging zorgen. “Het is toch altijd even wennen met de aanhanger”, maar ruim op tijd kwamen de twee heren aan bij RV Honte. Een klein, pittoresk clubhuis aan de rand van Middelburg. Gezellig ouderwets, handmatige bootafschrijving, geen WiFi. Lekker knus en nostalgisch. Vanwege het gebrek aan ruimte moesten de boten vanaf de parkeerplaats een klein afstandje op de schouders worden genomen, door de loods gemanoeuvreerd worden en voor de kantine in het water worden gelegd. Het oproeien van 5,5 km naar de sluizen van Veere kon beginnen. Deze tijd goed indelen om jezelf warm te roeien, maar ook weer niet bij de start te veel af te koelen. Kort na elkaar werden de boten afgeschoten en kon de wedstrijd dan echt beginnen!

Regelrecht naar blik?
Voor Karin en Saskia in hun vertrouwde Orthen. Gaan de dames voor blik? Een strakke race zou hiervoor nodig zijn. De omstandigheden waren zeker niet verkeerd. Spiegelglad water en een nagenoeg recht kanaal. Wat kon er nu fout gaan? Nou, de tip die ze meegaven aan de mannen van Heel Verd8 is om de dollen goed te controleren. Dat was hun slippertje tijdens de race, maar al gauw daarna werd het tempo weer opgepakt en kwam de finish steeds dichterbij. Uiteindelijk werd de 5,5 km afgelegd in 23.40 min., maar of dat dit genoeg was? De rest van het veld startte pas in heat 2. Het was afwachten geblazen.

Pijlsnel
Ondertussen waren Jorrit en Nathan ook lekker bezig. Met de Oetel92 die dan nog niet zijn officiële naam ‘Flèche’ heeft. Een snaar strakke boot die ‘volgens geruchten’ zelf het water opzoekt en men er zelfs achteraan moet springen. Zal de boot voor zijn doop al voor blik kunnen zorgen? Sowieso rijgen de mannen van de Waterbuffels al menig blik aan elkaar dit jaar. Volgens eigen zeggen omdat ze ‘blikkengeil’ zijn. De race werd afgelegd in een ‘verbuffelde’ tijd van 19.39 min. Maar ook  zij hadden tegenstanders die pas in heat 2 het water op moesten. Het was andermaal wachten.

Rond het middaguur kwamen de heren van de 8+ aan bij RV Honte. Vanwege de heatindeling konden zij thuis uitslapen en de Boze Griet voor heat 2 klaarmaken. De botenwagen werd hierbij perfect afgelost. De ene boot eraf en de anderen er weer op. Of dat het afgesproken werk was! Met de 8+ boot op de schouders kwamen de mannen van Heel Verd8 erachter dat het best krap was bij de roeivereniging. Het werd passen en meten door de loods met zo’n lang gevaarte, maar uiteindelijk kon de Boze Griet (vernoemd naar het Bossche kanon aan Bastion Oranje) in het water worden gelegd. Lekker rustig oproeien met VVV-gids Nico onder de gelederen. Zo komt men wat nieuwtjes te weten over het kanaal en waar je van daaruit allemaal naartoe kan. Voor de start was opmerkelijk genoeg niet de discussie welk tempo of indeling van de wedstrijd werd aangehouden, maar of dat de lange broek aan of uit moest. En of we toch niet beter een shirt met lange mouwen aan hadden moeten trekken in plaats van korte mouwen. Laten we het erbij houden dat het de zenuwen waren. Het was behoorlijk fris en nat voor het lange wachten bij de start. 

Werd het Bossche kanon goed afgevuurd?
Als allerlaatst mocht de Hertog-delegatie zich begeven naar de start. Een voordeel dus dat je niet kon worden overlopen. Vanaf het eerste moment gingen de mannen er vol voor! Toegeschreeuwd door Kristel werd het tempo enorm strak gehouden. Geen moment van zwakte tonen tot het eind! Echter als laatste ploeg is het een lastige indicatie of je harder gaat dan anderen. Eén boot werd maar overlopen, maar het gevoel dat het lekker ging was er wel zeker. Tempo hoog en die boot laten glijden. Met als resultaat een zeer knappe tijd van 20.47 min. Zeker voor een beginnende boordploeg niet verkeerd. Al is er natuurlijk ruimte voor verbetering. Maar was dit genoeg voor blik?

Blik voor de Hertog? 
Na het aanleggen en afriggeren, wachtten de mannen op de prijsuitreiking. Ondertussen waren Jorrit, Nathan, Karin en Saskia naar het Brabantse land vertrokken. De dames waren ondanks het schoonheidsfoutje het snelst van hun veld. 

Daarna werd het veld van de H2x omgeroepen. En ook daar  was de Hertog weer het snelst. Overigens was de tijd van Jorrit en Nathan de snelste van de dag. Als laatste werd de uitslag bekend gemaakt van de H8+. Echter werd het debuut niet bekroond met blik. Zij werden tweede en moesten toezien hoe de winnende heren van RV Honte hun clublied zongen. Maar met een vierde tijd van de dag al met al zeer tevreden.

Boten winnen ’t van de wagen…
Al komen we er snel achter dat de botenwagen niet wil meewerken. Eén van de remmen bleek af en toe vast te slaan en terugrijden leek in deze situatie geen optie. Het vertrek werd uitgesteld totdat de ANWB het probleem had opgelost. Niet volgens planning kon de terugreis pas anderhalf uur later plaatsvinden. De botenwagen zal door dit euvel wel ‘uit de vaart’ worden genomen, totdat het probleem helemaal is verholpen.

Ben jij er volgend jaar ook bij ?
Al met al een zeer geslaagde dag bij een zeer gezellige roeivereniging. Zeker voor andere ploegen een keer waard om aan deze race deel te nemen. Volg jaar op 26 september op de agenda! Doen jullie volgend jaar mee?

D2x Orthen 23.40 min. 13,94 km/u 2:09 /500m

H2x Oetel92 19.39 min. 16,79 km/u 1:47 /500m

H8+ Boze Griet 20.47 min. 15,88 km/u 1:53 /500m

Dennis Korthout