Sturen A, B, C of 8+ halen, zonder examen te doen? Dat kan!
Maar dan is het wel noodzakelijk om Stuurles te volgen.
Dit kan voor StA op zaterdag of op zondag, en ook in de midweek.
Voor StA wordt er gewerkt met een Afvinklijst A (versie 1 okt 2014), waarbij alle bijzondere verrichtingen worden geoefend. Ook coaches kunnen met de Afvinklijst werken, maar dat gaat dan wel in overleg met de STuur Instructie Commissie (STIC).
Voor StB wordt er ook gewerkt met een afvinklijst en zullen een aantal instructielessen gevolgd moeten worden bij de STIC.
Voor St8+ moet een (korte) serie instructielessen gevolgd worden bij een aangewezen ploeg vanuit de STIC.
Om je examen te behalen voor een van deze aantekeningen kun je contact opnemen met de STIC. Deze examens worden afgenomen tijdens de instructielessen. Voor de exameneisen kun je kijken onder Roeien / Roei-examens doen.
De eisen die worden gesteld aan (nieuwe) leden van de STIC zijn: Voor vragen, neem contact op met de stuurcommissie ( Stuurles Sturen A Stuurinstructie vindt plaats in de Roeien 0 boten. De classificering van de boten is zichtbaar op de afschrijfpagina. Sturen C Vanaf november 2018 is het mogelijk om de aantekening Sturen C te behalen, wat staat voor "coachend sturen". Door de verlaging van de exameneisen voor Sturen B viel het onderscheid weg tussen de minder en meer ervaren stuurlieden, terwijl het (h)erkennen van deze vaardigheid van belang is als je bijvoorbeeld een stuur zoekt voor een wedstrijd over moeilijk water. De personen die het oude sturen B behaald hebben krijgen deze aantekening op verzoek, voor nieuwe stuurlieden zullen de examencommissie en STIC ploegen aanwijzen die deze stuurlieden kunnen opleiden. Neem hiervoor contact op met de coördinator van de de STIC. Het Sturen B diploma heb je nodig om gladde boten te mogen sturen. Te halen door Stuurles te nemen bij de STIC, of op examen te gaan. De eisen staan omschreven in Roeien/Roeien&Examens/Roeiexamens doen / Tab Roeiexamens onder het kopje Sturen B, Eisen. Het is ook mogelijk om extra stuurvaardigheden op te doen door bij een ervaren ploeg een opleidingstraject te volgen; hierbij leer je nuttige tips voor wedstrijden en ook meer coachend sturen. Na afloop daarvan kun je de aantekening Sturen C krijgen. Commandovoering [Februari 2015] Dat sturen meer is dan aan een paar touwtjes trekken wisten we wel, maar dankzij het inspirerende verhaal van Anne Schellekens over haar rol als stuur van de nationale dames8+, die brons haalde op de Olympische Spelen in Londen 2012, weten we nog beter wat je kunt doen om je ploeg op de snelste manier van A naar B te krijgen. En wat was-ie zwaar hè, die bronzen medaille! In deze deze powerpoint van Olympisch stuurtje Anne staan enkele links naar Youtube filmpjes met voorbeelden van sturen / stuurcommando's. Onderstaande documenten zijn gemaakt ten behoeve van de thema-avond Sturen op wedstrijden (Anneloes van Winterswijk-Vreugdenhil en Joost Elshoff, 2008). STIC
Een groep van ervaren stuurinstructeurs (STuurInstructieCommissie (STIC)) is bevoegd om stuurles te geven en de Afvinklijst Stuurinstructie af te tekenen. De STIC bestaat uit deze personen
Stuurles
Stuurles!
Heb je inmiddels Roeien 1 gehaald alsmede het Theorie-examen, of ga je hier snel mee beginnen? Dan wordt het tijd om te leren sturen en je Sturen A te halen, om als ploeg zelfstandig het water op te kunnen. Zowel in april als in september start een nieuwe instructie-periode. Stuurles wordt gegeven op zaterdag en zondag van 8.30 uur tot 10.00 uur.
Neem contact op met de coördinator van de STIC via:
Voor de midwekers geldt dat medio september de stuurcursus van start gaat, tijdstip in overleg.
Nieuwe leden starten in april met de introductieperiode en deze leidt, als alles goed verloopt, eind juni/begin juli tot Roeien 1. Daarna start de "vervolgperiode met nadruk op sturen". Het behalen van het theorie-examen maakt hier onderdeel van uit (zonder je theorie examen, kan sturen A niet afgetekend worden). Natuurlijk ben je wel van harte welkom om de instructie te volgen terwijl je je theorie examen voorbereidt. Het advies is wel om je alvast in te schrijven voor het theorie examen.
Bij stuurles werk je 1x per week gedurende ongeveer 10 weken (afhankelijk van de vooruitgang) in een groepje van 5 of 6 personen aan de bijzondere verrichtingen, commandovoering en algehele controle over de boot. Dit gebeurt onder leiding van een van de instructeurs van de STIC.
De Afvinklijst wordt afgewerkt gedurende de 10 lesweken. Na voltooiïng zal de lijst worden afgetekend door de instructeur en het resultaat wordt gecommuniceerd naar de coördinator van de STIC. Deze kent de roeibevoegdheid toe in de centrale administratie, waarmee de bevoegdheid zichtbaar wordt in het Smoelenboek.
Stuurles Sturen B
Vanaf 1 juni 2017 is de aantekening sturen B nodig om in glad materiaal te mogen sturen. Je kunt deze aantekening krijgen door, net als bij sturen A, les te nemen bij de STIC. De verwachting is dat de meeste mensen dit examen halen in ongeveer 4 á 5 lessen, afhankelijk van de vaardigheden die je al hebt.
Bekijk hier de Handleiding Stuurinstructie, die gehanteerd wordt door de STIC. Ook voor coaches die zelf stuurinstructie geven, is dit te gebruiken als leidraad.
Afvinklijst Sturen A
Deze Afvinklijst Stuurinstructie (versie 1 okt 2014) wordt gebruikt om alle bijzondere verrichtingen te oefenen voor het 'diploma' Sturen A. Als alle onderwerpen naar tevredenheid zijn verricht, tekent een lid van de STIC de lijst definitief af, wordt dit doorgegeven aan de Examencommissie en is de deelnemer geslaagd.
Sturen B/C
Op Roeien 3 niveau wordt het meedoen aan wedstrijden nog serieuzer. De Stuur speelt dan een belangrijke rol en kan door strak sturen soms net het verschil maken.
Instructie 8+
Sturen in de 8+ is niet wezenlijk anders dan in een 4. Er zijn wel enkele aandachtspunten, die voortkomen uit het gegeven dat een 8+ langer is dan alle andere boten en breder dan een boot voor scullen. De doorvaartbreedte van een boordboot is bijna 7 meter en van een een ‘dubbel’ ongeveer 5½ meter.
Sturen B sturen die nog nooit eerder hebben gestuurd in de 8+ en dat voor de eerste keer willen gaan doen, moeten tijdig de 'instructie Sturen in de 8+' aanvragen bij de STIC. Dit betekent dat op het moment dat je voor de eerste keer in de 8+ gaat sturen, je een praktijkinstructie krijgt vanuit de STIC. Je kunt in principe bij elke 8-ploeg in opleiding. Het is echter wel de bedoeling dat het examen wordt afgenomen in een ervaren 8+ ploeg waarvan minstens 1 iemand lis is van de examencommissie.
De Handleiding Instrusturen in de 8+ kan je hier downloaden.
Het is mogelijk dat aanvullende eisen worden gesteld t.a.v. het gebruik van de 8+, zie hiervoor Materiaal / info boten reserveren.
De 8+ is een gladde boot en uiteraard zijn alle commando’s voor glad tillen van toepassing. Zie hiervoor de Handleiding Commando’s (Materiaal / omgaan met materiaal).
Iedereen die wil sturen in de 8+, dient te beschikken over Sturen B en ontvangt op dat moment een instructie (theoretische toelichting en praktische oefening) over sturen in de 8+, verzorgd door de STIC. De instructie wordt afgetekend door de STIC en de examencommissie legt dit vast door het aanvinken van de ‘Aantekening sturen in de 8+’ (of ‘Instructie Sturen in de 8+).Sturen is meer...
STUREN IS MEER dan aan de touwtjes trekken
Op deze thema-avond (voor 2e jaars-roeiers onderdeel van de roei-opleiding/Stuurtaak) wordt aandacht besteed aan hoe je als stuur m/v meer kan bijdragen aan de ontwikkeling van je roeiploeg tijdens een training. Tips over het vertalen van oefeningen, het geven van commando’s, je rol in de ploeg en het sturen van wedstrijden. Het werken met 'praktijk-cases' op de ergometer is zeer illustratief en leerzaam voor de deelnemers.
Stuurtips / compacte versie (Anneloes van Winterwijk - Vreugdenhil, feb 2010)
Verder wordt gebruik gemaakt van de PP 'De stuur in de wedstrijd (zie hieronder)
Thema : Sturen op wedstrijden
Stuur is schakel tussen roeiers en coach
Stuurtips (Powerpoint presentatie 283 kb groot) Uitgebreid kennisdocument.
De stuur in de wedstrijd (Powerpoint presentatie 141 kb groot)
Handreiking sturen op wedstrijden (Pdf 87 kb)