Roeiverbod
Bij één van onderstaande situaties geldt een algeheel vaarverbod: er mogen géén
roeiboten het water op. Niet alle weersomstandigheden laten zich in regels vangen. De roeiers zijn zelf verantwoordelijk voor de beslissing uit te varen! Elke roeier dient dus vast te stellen of de criteria van een vaarverbod van toepassing zijn. Ook als het stoplicht op de website niet op rood staat. Negeert een roeier de omstandigheden, dan is hij of zij in overtreding.
Als er geen algemeen vaarverbod is ingesteld, maar je schat in dat de weersomstandigheden niet overeenkomen met jouw deskundigheid, dan kan je natuurlijk altijd zelf besluiten om toch maar niet te gaan roeien. Veiligheid van jezelf en het materiaal is ook jouw verantwoordelijkheid en niet alleen die van het bestuur.
- Duisternis. Het afschrijfsysteem geeft de tijdstippen aan. Als criterium geldt dat er niet geroeid mag worden als de stadsverlichting brandt.
- Windsnelheid van 6 Bft of meer. De website geeft de situatie aan bij het weerstation op het dak van ons gebouw. Voor de Ertveldplas geldt een verbod bij een windsnelheid van 5 Bft.
- Vorst, dat wil zeggen als de buitentemperatuur om 10 uur <-3º is.
- IJsgang.
- Sterke stroming, Check hier het debiet (m3/s) bij Engelen .(Roeiverbod bij een stroomvolume van 85 m3 per seconde en meer. Kijk in de tabel na de stand van 6 uur terug.)
- Onweer of kans op onweer: het water verlaten.
- Slecht zicht. Er mag niet worden gevaren bij een zicht minder dan 500m d.w.z. dat de spoorbrug vanaf de Diezebrug duidelijk zichtbaar moet zijn.
Tevens kan het bestuur een compleet of een gedeeltelijk vaarverbod instellen bij bijzondere omstandigheden, zoals hoog water, sterke stroming, verenigingsactiviteiten, en dergelijke. De reden dat er differentiatie op kan treden in een roeiverbod heeft te maken met de ervaring van de ploegen, en de vrijheid die zijn hebben om van de Aa af te gaan.
Daarnaast kan het bestuur het vaarverbod ook opheffen bij bijzondere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het jaarlijkse Dauwroeien op Hemelvaartsdag.
Roeiverbod of niet? Dat besluit je zo:
Winter
Hierbij onze adviezen:
- Ga niet in de winter skiffen als je onervaren bent.
- Ga bij voorkeur niet alleen skiffen.
- Draag altijd een reddingsvest.
- Skiff niet op groot open water zoals de Ertveldplas tenzij je ervaren bent. En roei dan dicht bij de kant.
- Neem een waterdicht ingepakte telefoon mee in de boot en neem extra kleding mee
- Coaches beschikken altijd over een hulplijn en een isolatiedeken.
- Sla je om? Vergeet de boot en ga naar de kant. Wie op open water roeit moet zelf in de boot kunnen klimmen.
- Na omslaan raak je snel onderkoeld....
- Geen omslacursus kunnen volgen? Bestudeer dan in ieder geval dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=MZL-FNhFGZI en https://www.youtube.com/watch?v=r7ioykDihP8
Wanneer mag je roeien?
Je mag gaan roeien als:
- De boot is afgeschreven;
- Alle mensen in de boot voldoende goed kunnen zwemmen (zwemdiploma);
- De roeiers en stuur in het bezit zijn van de voor de boot geldende roeiexamens;
- Stuurlieden, roeiers en begeleiders niet onder invloed van alcohol of andere drugs zijn;
- Voor langere tochten en/of op open water hoosgerei, pikhaak en lijnen, reserve riemen en bankjes, toeter en reddingsvesten in de boot aanwezig zijn;
- In het winterseizoen zwemvesten (stuur) of reddingsvesten (roeiers) gedragen worden, zie verder zwem- & reddingsvesten.
- De boeg en stuur in meermansboten (of een skiffeur) felgekleurde of fluorescerende kleding draagt. Zorg dat je zichtbaar bent!
Waar mag je niet varen?
Er mag niet gevaren worden
- op de Binnendieze (de Binnenhaven mag tot aan het overkluisde gedeelte bevaren worden);
- binnen 400 meter voor het gemaal bij Crèvecoeur (bord “verboden voor roeiboten”);
- voorbij km-paal 127,5 voor de sluis naar de Maas in het Henriëttekanaal, tenzij je de Maas op gaat;
- op het Drongelens kanaal.
Waar extra opletten?
Sinds de opening van het Maximakanaal is het toegestaan te roeien op de Zuid-Willemsvaart ten zuiden van de brug van de Citadellaan, behalve voor de 8+, maar let op: het water is smal, elkaar passeren dient slippend te gebeuren. Tijdens het draaien van Sluis 0 wordt het roeien sterk afgeraden. Bedieningstijden Sluis 0 zijn op maandag, woensdag en vrijdag om 11.00 uur.
Bij voorkeur binnen 20 meter van de wal varen op de Ertveldplas en Zandvang (einde Aa), het midden dient gemeden te worden, in de winter (1 november - 1 april) is het voor onervaren roeiers (dus S1/S2) niet toegestaan op de Ertveldplas en Zandvang (einde Aa) te skiffen. In verband met het tillen van boten en uit oogpunt van veiligheid op het water, verdient het sterk de voorkeur om niet alleen te gaan skiffen. Lees ook over het gebruik van zwem- & reddingsvesten.
Tussen de spoorbrug en de binnenstad is het zicht beperkt. Hier moet je extra goed opletten en goed stuurboordwal aanhouden, daarnaast gelden er regels i.v.m. scheepvaartverkeer (lees alle vaarregels: Roeien / Vaarregels):
- Bij de Diezebrug (Orthenseweg) geldt in zuidelijke richting (stad in) een vaarverbod voor het middelste (het smalle) bruggat.
- Bij het varen van de Aa naar de Dommel moet eerst aan stuurboordoever (zijde Gamma) richting spoorbrug gevaren worden tot ten minste de scheepvaartbebording ter hoogte van (vlaggen van) Gamma, pas daar mag worden rondgemaakt en overgestoken.