Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

Stuurinstructie

Sturen A en B, of 8+  halen, zonder examen te doen? Dat kan!
Maar dan is het wel noodzakelijk om Stuurles te volgen.

andre met toeter

Dit kan voor StA op zaterdag bij André Habets, Jolijn Walters en Sam Hooijer. Op zondag bij Robert Overbosch, Rene Lubberding en jan Buitink. De midwekers doen dit olv Ton van Os, Jules Wijne, Edward van Os, Bodo Rammelsberg, Lex Schregardus of Jos Brekelmans. Tevens kunnen 'maatwerk' afspraken gemaakt worden op andere momenten.
Voor StA wordt er gewerkt met een Afvinklijst A (versie 1 okt 2014), waarbij alle bijzondere verrichtingen worden geoefend. Ook coaches kunnen met de Afvinklijst werken, maar dat gaat dan wel in overleg met de STuur Instructie Commissie (STIC).

Voor StB wordt er ook gewerkt met een afvinklijst. Voor St8+ moet een (korte) serie instructielessen gevolgd worden bij de STIC.

Het blijft mogelijk om de stuurbevoegdheden te halen door op examen te gaan bij de examencommissie, voor Sturen A en B. Zie voor de exameneisen onder Roeien / Roei-examens doen.

StuurlesStuurles !
Heb je inmiddels Roeien 1 gehaald alsmede het Theorie-examen, of ga je hier snel mee beginnen? Dan wordt het tijd om te leren sturen en je Sturen A te halen, om als ploeg zelfstandig het water op te kunnen. Zowel in april als in september start een nieuwe instructie-periode. Stuurles wordt gegeven op zaterdag en zondag van 8.30 uur tot 10.00 uur.
Neem contact op met André Habets ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) voor de zaterdag of
neem contact op met Jan Buitink ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) voor de zondag.
Voor de midwekers geldt dat medio september de stuurcursus van start gaat op dinsdagochtend 09.00-11.00 uur.

Nieuwe leden starten in april met de introductieperiode en deze leidt, als alles goed verloopt, eind juni tot Roeien 1. Daarna start de ‘vervolgperiode met nadruk op sturen’. Het behalen van het T-examen maakt hier onderdeel van uit. De ploeg schrijft zich in voor :
1) Stuurles, of
2) men gaat met de eigen coach aan de slag

Ad 1) Stuurles (aanbevolen)
Bij stuurles werkt men 1x per week gedurende ongeveer 10 weken in een groepje van 5 of 6 personen aan de bijzondere verrichtingen, o.l.v. een stuurinstructeur van de STIC. Ook van kijken naar elkaar, leert men. De Afvinklijst wordt afgewerkt. De Examencommissie kijkt steekproefsgewijs mee. De afvinklijst wordt afgetekend door de instructeur en het resultaat wordt gecommuniceerd naar de Examencommissie. De Examencommissie kent de roeibevoegdheid toe in de centrale administratie, waarmee de bevoegdheid zichtbaar wordt in het Smoelenboek.
Normaliter wordt naast stuurles tevens 1x per week geroeid, o.l.v. een coach.

Ad 2) eigen coach (afgeraden)
Het is ook mogelijk dat de coach zelf stuurles geeft. Eén van de twee wekelijkse trainingen bestaat dan uit het doen van de bijzondere verrichtingen (afvinklijst). Met een Stuurinstructeur van de STIC worden afspraken gemaakt over het leertraject, data en bootgebruik. Een lid van de STIC kan gevraagd en ongevraagd toezien op de stuurles.
De STIC tekent altijd af. Als alles goed gaat is aftekening ook geen issue, als het niet goed gaat, dan is het de stok achter de deur. De STIC communiceert het resultaat naar de Examencommissie. De Examencommissie kent de roeibevoegdheid toe in de centrale administratie, waarmee de bevoegdheid zichtbaar wordt in het Smoelenboek. Indien de coach geen afspraken heeft gemaakt met een stuurinstructeur over toezicht, dan wordt de afvinklijst niet afgetekend door de STIC. De ploeg moet dan op examen bij de examencommissie of de ploegleden volgen alsnog de gewone stuurles o.l.v. de stuurinstructeur.

Stuurinstructie vindt plaats in de Roeien 0 boten, dus ook als de bijzondere verrichtingen worden uitgevoerd o.l.v. de eigen coach : Houkesloot, De Hertog en Hylas (C4+).

Sturen B
Vanaf 1 juni 2017 is de aantekening sturen B nodig om in glad materiaal te mogen sturen. Je kunt deze aantekening krijgen door, net als bij sturen A, les te nemen bij de STIC. De verwachting is dat de meeste mensen dit examen halen in 2 a 3 lessen, afhankelijk van de vaardigheden die je al hebt. In enkele gevallen kan ook examen gedaan worden bij de examencommissie, bijvoorbeeld wanneer je een ervaren zij-instromer bent.