Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

BIC en opleidingen

Bij De Hertog doen we heel veel zelf, dus ook het opleiden van onze roeiers, coaches en stuurlieden. Klik op onderstaande tabbladen voor meer informatie hierover. We juichen het toe als leden deelnemen aan een opleiding van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB).

Zie voor het opleidingsbeleid en coachbeleid op de pagina Roeien / Coachcommissie en klik door naar de betreffende tabbladen.

BIC-cursus


De Basis Instructie Cursus (ofwel BIC cursus)
instructie poppetjesIn de maanden februari en maart vindt de Basis Instructie Cursus (BIC) plaats. Nadat je deze cursus met goed gevolg hebt afgelegd, mag jij jezelf Basis Instructeur noemen en ben je er klaar voor om de nieuwe leden van De Hertog de beginselen van het roeien bij te brengen. Heb je al enige coach-ervaring, ook dan kan het zinvol zijn de BIC (gedeeltelijk) te volgen om je kennis eens even op te frissen.
De 4 bijeenkomsten worden inhoudelijk verzorgd door ervaren coaches van de vereniging, waarbij de volgende zaken aan bod komen:

1. Avond: De Ideale Roeihaal, waarnemen, analyseren, corrigeren (onderdeel Stuurtaak)
2. Avond: Feedback geven en ontvangen; instructie op de ergometer (onderdeel Stuurtaak)
3. Avond: Observeren aan de hand van (eigen) videomateriaal (open voor alle leden)
4. Middag: Instructie geven, de eerste roeitraining

De data van de BICursus 2018:
1. maandag 5 februari, aanvang 19.30 uur
2. maandag 26 februari, aanvang 20.00 uur
3. donderdag 22 maart, aanvang 19.30 uur = thema-avond Efficiënte Roeitechniek, door Marjolein Rekers
4. zaterdagmiddag 7 april, aanvang 12.30 uur

NB: Het theoretisch deel van de stuurtaak bestaat uit 3 bijeenkomsten:
a. Thema-avond: Sturen is meer .... dan aan de touwtjes trekken, op maandag 22 januari, aanvang 20 uur.
b. de eerste avond van de BIC, dus 1 februari, zie hierboven.
c. de tweede avond van de BIC, dus 7 maart, zie hierboven.

Het BICboekje is in 2014 herzien. Lees wat er van je verwacht wordt als instructeur/coach in de introductieperiode. Draag deze kennis ook over op de aspirant-leden.  Download hier het BIC boekje 2014.

Het Lesplan Intro in 20 lessen van 0 naar roeien 1 - 2012 en verder is op enkele onderdelen herzien. Belangrijkste wijzigingen zijn het actualiseren van de werkwijze met stuurtakers, het vervroegen van de uitleg / oefening van rondmaken naar les 2/3 en het vervroegen van de uitleg / oefening van het clippen/terugclippen naar Les 6.
Het Lesplan is een zeer bruikbaar hulpmiddel voor de (beginnende) coach om het leren roeien van toekomstige leden structureel aan te pakken. Ook zinvol voor iedereen die meer wil weten over roeien, of die op een meer coachende manier zijn ploeg wil sturen.
Klik hier op de Aanvulling op het Lesplan (versie 2016), belangrijke aandachtspunten voor coaches/stuurtakers die zijn/worden besproken op de indelingsbijeenkomst in februari.

Het boekje HANDEN AAN DE BOOT (directe link) (KNRB BASIS INTRUCTIE BOEKJE) is ook zeer bruikbaar naast het BIC-boekje.
Zie op deze pagina onder het tabblad Meer info Instructie-handleidingen van andere verenigingen voor instructeurs en beginnende coaches.
Zie onder Roeien / Coachcommissie / Coachinfo nog meer bruikbare informatie voor (beginnende) coaches.