Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

Wedstrijden roeien

Wil je inschrijven voor een wedstrijd, scroll dan even naar beneden naar de tabbladen INSCHRIJVEN en WEDSTRIJD-LICENTIE. Daar vind je noodzakelijke informatie die je echt even moet lezen. 

EE2019 VTG in 4

Deelnemen aan een roeiwedstrijd is een leuke manier om je krachten te meten met andere roeiers, eens op ander water te roeien, en op andere verenigingen te komen. Daarnaast geeft een wedstrijd je een doel om gericht naar toe te trainen.

>>De KNRB gaat over op nieuw systeem zie https://roeievenementen.knrb.nl/ << 
>>Uitslagen/oude inschrijvingen zijn vaak te vinden op https://hoesnelwasik.nl/  of
op https://time-team.nl/nl/info  of op de pagina van de organiserende roeivereniging.<<

Bijna het hele jaar door kan je deelnemen aan wedstrijden over verschillende afstanden bij verschillende verenigingen in Nederland of in het buitenland. Wedstrijden kunnen onderverdeeld worden naar afstand of naar grootte en niveau van de wedstrijd. Met name regionale wedstrijden zijn zeer geschikt als je nog niet zoveel roei-ervaring hebt. Ook in een C-vier kan je al meedoen en ervaren hoe leuk het is om een wedstrijd te roeien.

  • Zo zijn er regionale wedstrijden, nationale wedstrijden en internationale wedstrijden.
  • Daarnaast is er nog een verdeling in boord-aan-boord wedstrijden en achtervolgingsraces.

Bij een boord-aan-boord wedstrijd starten de ploegen naast elkaar, ieder in een eigen baan, vanuit stilstand. Bij achtervolgingsraces starten de ploegen achter elkaar aan in dezelfde baan met een aantal seconden startverschil, bijna altijd met vliegende start. De meeste Hertogleden nemen deel aan dit soort wedstrijden.

Als in Nederland over ‘wedstrijdroeiers’ gesproken wordt, gaat het over het algemeen over roeiers die op nationaal niveau uitkomen op 2000 meter boord-aan-boord wedstrijden. 2000 meter is de Olympische afstand, voor roeiers met beperkingen is dit 1000 meter.
Een wedstrijdseizoen voor wedstrijdroeiers bestaat uit een aantal wedstrijdweekeinden waarbij de roeiers meerdere keren over de baan gaan. De roeiers roeien in een bepaalde klasse, afhankelijk van het aantal overwinningen dat ze behaald hebben op 2km wedstrijden. Sinds 2015 heeft De Hertog enkele junior-wedstrijdroeiers.

In 2018 werd Julius van Hulst (hieronder op de foto) Nationaal Kampioen in 2x en 4x en werd de ploeg uitgezonden naar de Coupe de la Jeunesse (Cork) in de JuniorMen 4+.

IMG 20190521 WA0003

Er zijn veel wedstrijden die over langere afstanden gaan dan 2000 meter zowel op regionaal als nationaal niveau. Nationale wedstrijden zijn grote wedstrijden met meer inschrijvingen en een hoger niveau van roeien dan de regionale wedstrijden. Voorbeelden van deze wedstrijden zijn:

  • Nationaal: Head of the River Amstel, Heineken Vierkamp (H4K), Skiffhead, Spaarne Lenterace, Tromp Boat Races, Novembervieren etc.
  • Regionaal: Lingebokaal, Moordregatta, Army-regatta, Vechtrace, Markregatta, Ertveld Experience, etc. Deze wedstrijden worden meestal ROW genoemd = Roei Ontmoeting met Wedstrijdkarakter.

Hier vind je een overzicht van alle KNRB WEDSTRIJDEN en evenementen.

Hier vind je een overzicht (download in excel) van alle KNRB Wedstrijden van 2021 (voorbeeldjaar) opgesplitst IN CATEGORIEËN, zodat je beter inzicht krijgt welke wedstrijden interessant kunnen zijn om aan deel te nemen.

Hier vind je een PDF met: Alles wat je moet weten voordat je gaat inschrijven voor een roeiwedstrijd

Huidige wedstrijdcommissaris: Kim de Groot en Oda Schelhaas vervullen deze functie afwisselend.

 kim inzoomLingebokaal 20211113 430 profiel Middel