Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

Wedstrijdroeien

Head2012 smallDeelnemen aan een roeiwedstrijd is een leuke manier om je krachten te meten met andere roeiers, eens op ander water te roeien, en op andere verenigingen te komen. Daarnaast geeft een wedstrijd je een doel om gericht naar toe te trainen.

Als er in Nederland over ‘wedstrijdroeiers’ gesproken wordt, gaat het over het algemeen over roeiers die op nationaal niveau uitkomen op 2000 meter boord-aan-boord wedstrijden. 2000 meter is de Olympische afstand. Voor roeiers met beperkingen is dit 1000 meter.
Een wedstrijdseizoen voor wedstrijdroeiers bestaat uit een aantal wedstrijdweekeinden waarbij de roeiers meerdere keren over de baan gaan. De roeiers roeien in een bepaalde klasse, afhankelijk van het aantal overwinningen dat ze behaald hebben op 2km wedstrijden. Het seizoen loopt van half april tot begin juli. Bekijk deze inspirerende filmpjes over De Holland Vier in aanloop naar het WK Roeien in 2014: één en twee.

Leeftijdscategorieën
In de roeisport is het mogelijk op verschillende leeftijdsniveaus over verschillende afstanden aan wedstrijden deel te nemen. Er zijn wedstrijden voor kinderen vanaf 10 jaar, tot en met de 85+ categorie bij de Masters (Veteranen).
Wedstrijdroeiers die uitkomen op de 2km wedstrijden trainen dagelijks en kunnen junior of senior zijn. Bij de junioren zijn er twee leeftijdscategorieën: 15-16 jaar en 17-18 jaar. In het jaar dat een roeier 19 wordt mag hij niet meer in de juniorencategorie roeien en wordt hij automatisch senior. Binnen de senioren is er nog een jongerencategorie, de Senioren B. Dit is de leeftijd tussen de 19 en de 23 jaar.
Vanaf het jaar waarin een roeier 27 jaar wordt mag hij in de veteranen- of Masterscategorie roeien maar dit hoeft niet. Hij kan ook gewoon in de seniorenvelden blijven roeien. De Masterscategorie is weer opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën en loopt van A (27 jaar) t/m K (85+ jaar). Hoe dit precies zit lees je onder het tabblad 'Masters categorieën'.

In Nederland zijn er twee soorten roeiverenigingen: de burgerverenigingen (zoals De Hertog) en de studentenverenigingen. Burgerverenigingen hebben vaker junioren wedstrijdroeiers en Masters als leden. De studentenroeiverenigingen hebben vaker senioren en doorgaans geen junioren of Masters als leden.

Wedstrijden


Bijna het hele jaar door kan je deelnemen aan wedstrijden over verschillende afstanden bij verschillende verenigingen in Nederland of in het buitenland. Wedstrijden kunnen onderverdeeld worden naar afstand of naar grootte en niveau van de wedstrijd. Zo zijn er regionale wedstrijden, nationale wedstrijden en internationale wedstrijden. Daarnaast is er nog een verdeling in boord-aan-boord wedstrijden en achtervolgingsraces. Bij een boord-aan-boord wedstrijd starten de ploegen naast elkaar, ieder in een eigen baan, vanuit stilstand. Bij achtervolgingsraces starten de ploegen achter elkaar aan in dezelfde baan met een aantal seconden startverschil en met vliegende start.

Voorbeelden van wedstrijden
Er zijn een flink aantal wedstrijden die over langere afstanden gaan dan 2000 meter zowel op regionaal als nationaal niveau. Voorbeelden van deze wedstrijden zijn:
Nationaal: de Head of the River, de Heineken Vierkamp, de Skiffhead, de Spaarne lenterace, de Tromp boat races, Novembervieren etc.
Regionaal: Lingebokaal, Moordregatta, Army-regatta, Vechtrace, Markregatta, Dommelregatta etc.


Internationaal zijn er ook een heleboel leuke wedstrijden. Je kunt ze vinden op de wedstrijdkalender van de FISA (de internationale roeibond). Meer informatie is te vinden op www.worldrowing.com.
De Nationale wedstrijden zijn grote wedstrijden met meer inschrijvingen en een hoger niveau van roeien dan de regionale wedstrijden. Dit zijn meestal kleinere wedstrijden op een lager niveau.

Masters: 1000 meter boord-aan-boord
Daarnaast zijn er sinds 2012 in Nederland ook 1000 meter boord-aan-boord wedstrijden voor Masters. In 2013 is voor het eerst de Dutch Masters Open gehouden. Een nieuwe wedstrijd over 1000 meter voor masters met het volledige FISA masters programma. Deze wedstrijd wordt gehouden op de Willem-Alexanderbaan in Rotterdam.

Het hoogste niveau wat Masters roeien betreft vind je op de nationale en de internationale wedstrijden. De World Rowing Masters Regatta is het grootste roei-evenement ter wereld. Het zijn de wereldkampioenschappen voor Masters over 1000 meter, zij het dat niet een knock-out competitie gevaren wordt met alle deelnemers maar dat de wedstrijd onderverdeeld wordt in heats. Op deze manier wint theoretisch 1 op de 6 deelnemers een blik. Het evenement duurt 4 dagen. Masters kunnen in een groot aantal velden starten. Meer informatie over Masters wedstrijdroeien is te vinden op de website van de KNRB. Met vragen kun je ook terecht bij de wedstrijdcommissaris.

Wedstrijdkalender
Elk jaar publiceert de KNRB (Koninklijke Nederlandse Roei Bond) een wedstrijdkalender waar alle wedstrijden op staan die dat jaar gehouden worden. De wedstrijdkalender is te vinden op de website van de KNRB: www.knrb.nl of in het evenementennummer van het blad ‘roeien’. Het evenementennummer komt eens per jaar in Februari uit, en is te bestellen via de webwinkel van de KNRB. Meestal ligt er een exemplaar in de Hertog Inn.