Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

Marathonroeien

11 steden P1100027
Bij De Hertog is een groep roeiers actief die jaarlijks aan een aantal marathons mee doet. Deze leden roeien allemaal in een eigen ploeg en daarnaast een aantal marathons met de marathonploeg. Marathons worden geroeid in C-materiaal.

Een marathon mag pas een marathon heten als de tocht minimaal 50 km lang is en kan als wedstrijd, als prestatietocht of in estafette geroeid worden. Dit laatste gebeurt alleen als de marathon langer is dan 70 km, zoals bijvoorbeeld de Elfstedentocht. Vanuit de Hertog schrijven we ons meestal in voor de prestatietocht.

Jaarlijks worden tussen april en oktober zo’n 23 marathons georganiseerd en deze zijn te vinden in de KNRB Marathon kalender. In het gehele land worden marathons georganiseerd en deze gaan altijd door mooie natuur gebieden. Onze marathoncommissie is groot fan van de Weerribben (gebied ten noorden van Zwolle) en de Groene Hart van Holland Marathon (van Alphen naar Leiden over de Kagerplassen en het Braassemermeer).
Het hoogtepunt van het jaar is de Elfstedentocht (210 km) welke elk jaar gehouden wordt de vrijdag/zaterdag na Hemelvaart. Behalve de marathongroep doen daar vaak ook andere Hertogploegen aan mee.

Door Corona zijn er in 2020 en 2021 weinig marathons geroeid. De hoop is dat in 2022 de kalender weer als vanouds geroeid kan worden.

Af en toe roeit de marathongroep ook in het buitenland. Zo hebben we 2x mee gedaan aan de Rhein marathon (42km) van Leverkussen naar Dusseldorf, roeiden we een keer de Traversee de Paris over de Seine en tweemaal heeft een groep in Venetie de Vogalonga geroeid. 

Voga 9Voor marathonroeien vragen wij minimaal R2 en Sturen A, wedstrijdervaring is niet nodig. Marathonroeien is een duursport waarvoor een goede conditie noodzakelijk is, je moet het roeien immers 5 à 6 uur kunnen volhouden. Omdat de inschrijvingen tegenwoordig via het KNRB-inschrijfprogramma lopen moet je wel een Wedstrijdlicentie getekend hebben, anders is inschrijving niet mogelijk. Zie voor W-licente op deze pagina.
Ook als je geen lid bent van de marathongroep is het mogelijk om marathons te roeien. Lees dan ook even het tabblad over inschrijvingen hieronder.


Van oktober t/m maart roeien we meestal 1x per maand naar Sint Michielsgestel over de Dommel (25 km) voor de gezelligheid met een (culinaire) stop in Sint Michielsgestel. Mocht je geïnteresseerd zijn, neem dan contact op met de Marathoncommissie.

De marathoncommissie

Fred Boelens en Annelies Leemans
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kijk hier voor meer informatie over Marathon vanuit de KNRB en de link naar de actuele marathonkalender.

Inschrijving Marathon

Voorheen verliepen marathon-inschrijvingen altijd rechtstreeks naar de organiserende vereniging, maar sinds 2018 gebeurt dit via het inschrijfprogramma van de KNRB. 
De Marathoncommissie wijst iemand aan die de inschrijvingen verzorgt voor Marathons. Inschrijvingen voor de marathongroep en alle overige ploegen die een marathon willen roeien verlopen via (melding bij) de marathon-inschrijver via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alle andere inschrijvingen voor wedstrijden gebeuren door de Wedstrijdcommissaris (via het wedstrijdformulier), zie verder onder Roeien - Wedstrijdroeien.

Hiervoor is gekozen omdat er voor inschrijvingen van marathons vaak meer informatie nodig is vanuit de deelnemers, bijv. de mogelijkheid voor een maaltijd.

Betaling voor de inschrijving en aanvullende zaken wordt door de marathonploeg(en) zelf gedaan en loopt dus niet via de administratie van de Hertog / wedstrijdcommissaris. Een machtiging afgeven voor het inschrijven bij marathons is dus niet nodig.

Botenwagen en boten
Het reserveren van boten voor marathons alsmede de botenwagen wordt altijd gedaan door de Wedstrijdcommissaris te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze heeft namelijk het totaal overzicht van ploegen die naar wedstrijden of marathons gaan en past daar de keuze voor transport op aan. Een aanvraag voor het gebruik van de botenwagen loopt dus nooit via de botenwagencoördinator of commissaris Materiaal.

Wedstrijdlicentie
Evenals bij wedstrijden is het ook voor marathons noodzakelijk om een Wedstrijdlicentie te tekenen. Dit kan via jouw account bij de KNRB Mijn Roeien. Zie voor meer informatie onder Roeien - wedstrrijdroeien - Wedstrijdlicentie.

Filmpjes 11-steden en Ringvaart

De roeier die in enig jaar aan het grootste aantal marathonevenementen heeft deelgenomen ontvangt de KNRB Lauwerkrans voor de Marathonroeier van het jaar. Daarom worden ook van onze marathon-deelnemers de prestaties bijgehouden. Zie hier als voorbeeld de resultaten van 2014.


Dit FILMPJE is gemaakt door een Hertogploeg na de 11-stedentocht 2015 en

hier nog een INFORMATIEfilm van RTV-Noord-oost Friesland.


En een mooie AFTERMOVIE van de Ringvaart Regatta 100km nonstop.

Op de foto zie je één van de Hertogploegen tijdens de Elfstedentocht 2011.20090523 052316 Woudsend Naderen 1000x566 

Uit de oude doos 2014

Fred Boelens roeit 1088 v/d 5822 marathon-kms

lauwerkrans marathonHet seizoen 2014 was een zeer geslaagd marathon seizoen voor De Hertog, aangezien door een groep van 27 marathonroeiers werd meegedaan aan 19 van de 20 marathons van het KNRB klassement 2014. Alleen de Ringvaart (100 km) ontbrak (die overigens wel werd geroeid door niet-marathonroeiers Joep, Leendert, Liesbeth, Nikki en stuurvrouw Marlinde). Maar liefst 6 Hertogleden hebben meer dan 6 marathons geroeid en ontvingen daarvoor de KNRB-oorkonde.
 
 
Afbeelding: De KNRB Lauwerkrans voor Marathonroeien is in 1998 door de werkgroep Marathonroeien van de KNRB ingesteld.


In 2014 hebben 27 leden van de Hertog meegedaan aan 1 of meerdere marathons. We hebben ons in totaal 104 keer ingeschreven en we hebben met z’n allen 5822 km afgelegd.
Indien iemand meer dan 6 marathons in een seizoen heeft afgelegd krijgt hij/zij een notering in het KNRB jaarklassement en een KNRB oorkonde.
Tot op heden was er altijd maar 1 notering van de Hertog in dit klassement. Dit jaar zijn er 6 leden van de Hertog genoteerd in klassement van 2014:
Fred Boelens (19x met 1088 km)
John van Rooij (11x met   601 km)
Lex Schregardus (8x met    436 km)
Ton Kranenburg (6x met    341 km)  
Corrie Roelofs (6x met    320 km)  
Peter Willekens (6x met    320 km)

Met 19 marathons en 1088 km heeft Fred Boelens de 3e plaats bereikt in het KNRB Marathonklassement 2014. Omdat nog niet alle verenigingen hun scores hebben doorgegeven staat de klassering van de overige 5 leden nog niet precies vast.

Bekijk het resultatenoverzicht van leden van De Hertog.
Bekijk het (concept) KNRB - eindklassement 2014.