Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

Blik in 8+ op NSRF mooie seizoensafsluiting

DSC 8723 kopieOp 29 en 30 juni vonden de NSRF Slotwedstrijden plaats op de WA-baan in Rotterdam. Voor Julius de laatste kans om als junior te presteren op een 2-kilometer-wedstrijd, hoewel hij tot het einde van het jaar nog Jongens-18 mag starten. Met een 3e plaats in de skiff en een prachtig blik in de 8+ is dat prima gelukt.

Wederom in de snelste heat

Met 33 inschrijvingen was het skiff-veld goed gevuld en was Julius weer ingedeeld in de (naar verwachting) snelste heat, samen met de nr 2 van de vorige wedstrijd en twee jongens die al toezegging hebben voor de Coupe in de skiff en de Coupe 8+ (Coupe de la Jeunesse, EK van 14 landen waar Nederland de niet-WK-roeiers naar uitzendt. Vorig jaar haalde Julius deze uitzending in de 4+). Qua fitheid is Julius inmiddels bijgetrokken, alleen de stabiliteit laat nog wel eens te wensen over. Toen Julius snoekte tijdens een oefenstartje in de oproeibaan, onder toeziend oog van zijn concurrenten, zullen ze wel gedacht hebben: ‘Die kunnen we hebben…’.

3e overall was hoogst haalbare

Ook de start van de wedstrijd ging niet geweldig en daar heeft Julius seconden laten liggen. Daarna kwam hij echter goed op gang. De nr 1 bouwde zijn voorsprong gestaag op naar 10 seconden op de 1.500m, al liep Julius in de eindsprint nog wat in en werd het verschil 8,5 seconden. De nr 2 had zijn voorsprong op de 1.500m uitgebouwd naar zo’n 8 seconden, maar zakte in, waardoor het verschil nog maar 3,5 seconden werd. Was die start nou maar wat beter geweest….. Dit was voor nu het hoogst haalbare, immers wel 30 andere jongens, waaronder een aantal die in het begin van het seizoen harder gingen, achter zich gelaten. Dus een prima race.

Combinatie van 6 verenigingen in de 8+

Op zondag pas om 18.44 uur zou de finale van de J18-8+ geroeid worden. Een deel van de jongens die de vorige keer aan boord zaten, was nu verdeeld over andere combinaties of roeiden niet op zondag. Julius heeft zich dus in de voorafgaande week helemaal gek ge-appt om de boot gevuld te krijgen. Zo mocht geen enkele roeier zich voor meer dan 2 velden inschrijven op één dag of roeiden ze in nummers die qua tijdsplanning te dicht op de 8+ zaten.
Met dank aan wedstrijdcommissaris Kim konden wij net voor de sluiting bijschrijven met een combinatie bestaande uit o.a. de beoogde Coupe 2- en 3 roeiers van de beoogde Coupe 4-. In ieder geval meer boordroei-ervaring dan in de vorige combinatie en ook nog een zeer ervaren stuurman van Laga (voorheen Het Spaarne en nog steeds 18 jaar) die zelfs op WK-s gestuurd heeft.

Chaos bij de voorbereiding

De voorbereiding op de wedstrijd ging natuurlijk weer met de nodige chaos gepaard bij de verdeling van de schoenen, het regelen van een voetenbord omdat het Shimano-systeem van Het Spaarne toch ff anders is, Willem III jongens die toch liever met hun ‘skinny’s’ (dunne riemen) wilden roeien, die deels nog afgesteld moesten worden, en dan nog bij de wedstrijdleiding aangemeld moeten worden omdat je met andere bladen roeit, en twee roeiers die nog over de baan gingen toen wij aan het opriggeren waren, en dan nog wat concurrentie-gedoe met de beoogde Coupe8+, en nog even water in mijn bidon (weg zijn ze weer), etc.
Dus, toen alles klaar was om te gaan wegen en inroeien, en er verder geen andere coaches waren, was het even lastig om de aandacht van deze 9 knullen van 6 verschillende verenigingen te krijgen. Dus begon ik met: ‘Er is zeker kans op blik’, - gespitste oren -, ‘maar dan moeten jullie vanaf nu wel even gaan focussen op de wedstrijd’. En dan veranderen deze pubers ineens in wedstrijdroeiers 😊.

De wil om te winnen

Natuurlijk was er weer veel minder tijd om in te roeien dan eerder gepland, dus meer dan tweemaal een start met 30 halen was het niet, voordat richting de wedstrijdbaan gevaren moest worden. Vooraf hadden ze gedacht de Coupe8+ er ruim uit te roeien, maar dat viel even tegen. Op de 500m lagen ze net tweede achter de Coupe8+, maar daarna schoven ze er voorbij. Gelijkheid was er niet, maar kracht, conditie en de wil om te winnen wel. In het stuk tot de 1.500m konden ze hun voorsprong uitbouwen tot 2 seconden (dat is maar een halve bootlengte ongeveer), dankzij de stuurman die hen heftig aanspoorde, en uiteindelijk wonnen ze met 1,5 sec verschil.

Je hebt mores en je hebt inventiviteit

En toen mochten ze aanleggen aan het vlot nabij het erepodium. Deze werd direct bestormd door Laga. Die heeft het mores dat je pas als je senior A bent uit de boot mag uitstappen om het blik in ontvangst te nemen. De stuurman moest dus eigenlijk blijven zitten en Laga zou op het vlot zingen. Maar daar was de rest van de ploeg het helemaal niet mee eens, dus werd de stuurman uit de boot getild en op de schouders gehesen. Zolang hij de grond niet raakt, is hij niet uitgestapt, en dus wordt aan de mores van Laga voldaan. Na het uitreiken van het blik op het erepodium zong Laga dan ook uit volle borst deze junioren-8+ en hun stuurman toe.

Een mooi einde van een toch nog best wel blikrijk roeiseizoen van Julius.