Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

Rowperfect roeimachine

De 'oude' RP1 werkt met een laptop en computerprogramma. Je kan de software op je laptop downloaden via deze link: www.row-ware.com/html/rp3w_download.html 
Deze HANDLEIDING licht het gebruik van het programma toe ...

... en dit is de snelle samenvatting GEBRUIKershandleiding (Powerpoint presentatie) met info over het maken van userfiles en het maken en gebruiken van referentiecurves.

QR code RP3De 'nieuwe' RP3 werkt met een app op je telefoon, waarmee je je eigen data kan opslaan, eigen trainingen invoert en bijhoudt, en ook gewenste haal-lengte en kracht kan laten projecteren, zodat je die tijdens het roeien kan nastreven. 

Op de ergometer staat een QR-code om de app te downloaden vanuit de store. Daarna kun je via bluetooth verbinden met de RowPerfect. Je moet de RowPerfect echter wel eerst even wakker schudden, door een paar halen te maken. De bluetooth ID van de RowPerfect staat ook op de sticker met QR code. Daarna wijst het zich vanzelf.

Hier is de fabrieks Manual RP3s.

rowperfect demoDe Rowperfect is een dynamische roeisimulator, ontworpen voor roeiers als hulpmiddel om hun roeitechniek efficiënter te kunnen trainen.

Het grootste verschil met de standaard ergometers is dat het voetenbord vrij over de balk kan bewegen waardoor de roeier zelf tijdens het roeien praktisch op zijn plaats blijft. De roeier hoeft hierdoor niet voor- en achterin de haal zijn massa om te keren van richting. Het voetenbord komt tijdens de recover naar de roeier toe, waarmee het ‘onder je door glijden’ van de boot gesimuleerd wordt. Hierdoor treden er geen piekbelastingen op rug en knieën op, en veroorzaakt het roeien op de Rowperfect geen rug- en knieblessures.

Door deze unieke constructie is het roeigevoel op een Rowperfect zeer goed vergelijkbaar met het gevoel van het roeien in de boot. Daarnaast krijgt de roeier door middel van de software elke haal feedback over zijn roeitechniek.

Veel ploegen vinden het belangrijk dat zij goed gecoacht worden en een groeiend aantal leden verbetert zijn/haar coach-kwaliteiten door het volgen van de BIC en de KNRB-opleiding RI-2. De tijd lijkt nu rijp om er ook voor te zorgen dat onze (kennis over) roeitechniek een boost gaat krijgen. Een Rowperfect (roeimachine) is een geschikt hulpmiddel voor het analyseren van de effectiviteit en het efficiënter maken van de roei-techniek, hetgeen bijdraagt aan de ontwikkeling van wedstrijdroeien en de verbetering van het roeiniveau van leden verenigingsbreed.

Hoe werkt het?

rowperfect graph10

Onmiddellijke "bio-feedback" aan de roeier is essentieel voor het wijzigen van het coördinatie-patroon (daarom heeft leren roeien in de skiff voorkeur boven de C4, maar helaas kunnen wij dat alleen aan onze jeugd aanbieden qua capaciteit). De kracht/lengte curven gemaakt op de Rowperfect vallen heel goed samen met soortgelijke curven gemaakt in de boot, waardoor ze onmiddellijk bio-feedback geven aan de roeiers. Dit maakt het een uitstekend instrument voor de verbetering van de techniek en voor het synchroniseren van ploegen. De vorm van deze kracht/lengte curve (de parabool) is afhankelijk van de techniek, en geeft een duidelijk inzicht in de coördinatie tussen benen, rug en armen tijdens de haal. Deze kracht/lengte curve kan dus worden gebruikt voor het detecteren van technische inefficiëntie, en voor de diagnose van de oorzaken daarvan.

Het is mogelijk een referentiecurve op de achtergrond te tonen, tegelijkertijd met de actuele curve op dat moment. De roeier kan dan elke haal zijn curve vergelijken met de gewenste curve. Dit maakt het leerproces zeer efficiënt, waardoor de roeier veel sneller een technische verbetering kan verwerven dan op enige andere wijze, om deze vervolgens te automatiseren.

Gebruik en onderhoud

Het is noodzakelijk om bovenstaande Handleiding RP (bovenste link op deze pagina) door te nemen, voordat je op de ergometer gaat trainen, zodat je weet hoe je de Rowperfect kan gebruiken en om ervoor te zorgen dat ze in goede staat blijft. In de ergometerruimte kan je ook de do’s en dont’s op het prikbord lezen. Maak voor iedere (ja, iedere!) training de glijbalk schoon met een babydoekje en droog hem na met de droogdoek. Ga voorzichtig om met het hendel. Laat het hendel nooit los tijdens het roeien. Roei nooit een hoger tempo dan je in de boot aan kan. De Rowperfect is een roei-simulator, geen sprintmachine.

Verdiep je even in de Powerpoint-uitleg en maak een mapje aan op de laptop als je regelmatig wil trainen op de Rowperfect (dit is niet noodzakelijk). Dan wordt jouw ontwikkeling keurig vastgelegd en wordt de Rowperfect ineens jouw beste coach. Heb je toch begeleiding nodig bij het gebruik of de software, laat dat dan weten aanDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan kunnen we kijken of we een info-sessie kunnen organiseren, of dat individuele uitleg voldoende is.

In 2012 hebben wij 2 Rowperfects in bruikleen gehad van Rekers Rowperfect, om hiermee ervaring op te kunnen doen. Op basis van de evaluatie is besloten om in 2013 het nieuwste model aan te schaffen.

Historie, mooi om te weten

De Rowperfect werd uitgevonden door Casper Rekers (†2010), toen dochter Marjolein was begonnen met roeien en merkte dat de statische machines waarop zij tijdens de winter trainde heel anders aanvoelden dan de boot. Bovendien kreeg ze er pijn in haar knieën en last van haar rug van. Dit intrigeerde Casper omdat roeitoestellen niet hadden bestaan toen hij roeide in de late jaren vijftig en begin jaren zestig. Hij ging naar de roeivereniging om de machine zelf te proberen en werd direct bevestigd dat deze inderdaad heel anders aanvoelde dan een skiff. Tijdens de winter van 1987-88 heeft Casper (ingenieur van beroep) geleidelijk aan gededuceerd hoe je de dynamiek van een glijdende boot op het droge kon nabootsen. Casper heeft zijn ‘dynamische roei-simulator’ gepatenteerd in december 1988.

Het bleek een instant succes toen één van Caspers vrienden, getalenteerde lichtgewicht roeier en stagiair arts Frans Göbel, toevallig het prototype uitprobeerde, die Casper had ontwikkeld voor eigen gebruik door Marjolein. Frans zei: "Mag ik er één, alsjeblieft?" en de productie van de Rowperfect was begonnen!

Frans gebruikte de Rowperfect uitgebreid tijdens het seizoen 1989, één waarbij hij niet in de gelegenheid zou zijn om te racen vanwege zijn verplichtingen als aankomend arts. Het werkte in zijn voordeel: "Drie weken voor de wereldkampioenschappen van 1989 was het niet mogelijk voor mij om te trainen in de boot, en roeide ik uitsluitend op de Rowperfect. Dit gaf mij een voordeel ten opzichte van mijn concurrenten, omdat ik mijn timing op de catch tot in de perfectie kon inslijpen, ongehinderd door wind of golven." (Frans Göbel). Frans werd dat jaar wereldkampioen lichte skiff en tevens het daaropvolgende jaar.

Inmiddels ruim 23 jaar later is het derde model Rowperfect op de markt, de Rowperfect 3.