Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

Rowperfect roeimachine

RP3 1 Robbe nov21 GemiddeldDe Rowperfect is een dynamische roeisimulator, ontworpen voor roeiers als hulpmiddel om hun roeitechniek efficiënter te kunnen trainen.

Het grootste verschil met de standaard ergometers is dat het voetenbord vrij over de balk kan bewegen waardoor de roeier zelf tijdens het roeien praktisch op zijn plaats blijft. De roeier hoeft hierdoor niet voor- en achterin de haal zijn massa om te keren van richting. Het voetenbord komt tijdens de recover naar de roeier toe, waarmee het ‘onder je door glijden’ van de boot gesimuleerd wordt. Hierdoor treden er geen piekbelastingen op rug en knieën op, en veroorzaakt het roeien op de Rowperfect geen rug- en knieblessures.

Door deze unieke constructie is het roeigevoel op een Rowperfect zeer goed vergelijkbaar met het gevoel van het roeien in de boot. Daarnaast krijgt de roeier door middel van de software elke haal feedback over zijn roeitechniek.

Een Rowperfect (roeimachine) is een geschikt hulpmiddel voor het analyseren van de effectiviteit en het efficiënter maken van de roei-techniek, hetgeen bijdraagt aan de ontwikkeling van wedstrijdroeien en de verbetering van het roeiniveau van leden verenigingsbreed. Lees hieronder verder over het gebruik van de laptop van RP3-1 en de werkwijze met de app voor de RP3-3.

Hoe werkt het?

rowperfect graph10

Onmiddellijke "bio-feedback" aan de roeier is essentieel voor het wijzigen van het coördinatie-patroon (daarom heeft leren roeien in de skiff voorkeur boven de C4, maar helaas kunnen wij dat alleen aan onze jeugd aanbieden qua capaciteit). De kracht/lengte curven gemaakt op de Rowperfect vallen heel goed samen met soortgelijke curven gemaakt in de boot, waardoor ze onmiddellijk bio-feedback geven aan de roeiers. Dit maakt het een uitstekend instrument voor de verbetering van de techniek en voor het synchroniseren van ploegen. De vorm van deze kracht/lengte curve (de parabool) is afhankelijk van de techniek, en geeft een duidelijk inzicht in de coördinatie tussen benen, rug en armen tijdens de haal. Deze kracht/lengte curve kan dus worden gebruikt voor het detecteren van technische inefficiëntie, en voor de diagnose van de oorzaken daarvan.

Het is mogelijk een referentiecurve op de achtergrond te tonen, tegelijkertijd met de actuele curve op dat moment. De roeier kan dan elke haal zijn curve vergelijken met de gewenste curve. Dit maakt het leerproces zeer efficiënt, waardoor de roeier veel sneller een technische verbetering kan verwerven dan op enige andere wijze, om deze vervolgens te automatiseren.

RP3-1 Laptop

 

De 'oude' RP1 werkt met een laptop en computerprogramma. Je kan de software op je laptop downloaden via deze link: www.row-ware.com/html/rp3w_download.html 

Deze HANDLEIDING licht het gebruik van het programma toe ...

RP3 print... en dit is de snelle samenvatting GEBRUIKershandleiding (Powerpoint presentatie) met info over het maken van userfiles en het maken en gebruiken van referentiecurves.

Deze HANDLEIDING geeft info over het dagelijks gebruik en overlapt voor een deel met de vorige handleiding, waarin het aanmaken van een USERfile uitgebreider behandeld wordt.

Hier is de fabrieks Manual RP3s.

Verdiep je in de Powerpoint-uitleg en maak een mapje aan op de laptop als je regelmatig wil trainen op de Rowperfect (dit is niet noodzakelijk). Dan wordt jouw ontwikkeling keurig vastgelegd en wordt de Rowperfect ineens jouw beste coach. Heb je toch begeleiding nodig bij het gebruik of de software, laat dat dan weten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan kunnen we kijken of we een info-sessie kunnen organiseren, of dat individuele uitleg voldoende is.

In 2012 hebben wij 2 Rowperfects in bruikleen gehad van Rekers Rowperfect, om hiermee ervaring op te kunnen doen. Op basis van de evaluatie is besloten om in 2013 het nieuwste model aan te schaffen, de RP3-1. In 2021 is de RP3-3 aangeschaft. Een nummer 2 hebben we nooit gehad. 

RP3-3 app op telefoon

QR_code_RP3.jpgDe 'nieuwe' RP3 werkt met een app op je telefoon, waarmee je je eigen data kan opslaan, eigen trainingen invoert en bijhoudt, en ook gewenste haal-lengte en kracht kan laten projecteren, zodat je die tijdens het roeien kan nastreven. 

Op de ergometer staat een QR-code om de app te downloaden vanuit de store (Android heeft meer mogelijkheden in de app dan Apple). Daarna kun je in de app via bluetooth verbinden met de RowPerfect, nadat je een paar halen hebt gemaakt. De bluetooth ID van de RowPerfect staat ook op de sticker met QR-code. Daarna wijst het zich vanzelf.

Als er geen verbinding meer gemaakt wordt is hoogstwaarschijnlijk de powerbank leeg. Verwissel  deze lege powerbank met de powerbank die aan de oplader ligt.

Zo zorgen we ervoor dat er altijd een opgeladen powerbank is, en er dus altijd getraind kan worden. Als het dan nog niet lukt, kan het zijn dat iemand in de ruimte bluetooth verbinding heeft gemaakt met de RP3. Even bluetooth uitzetten is dan meestal voldoende.

HANDLEIDING RP3-3

Onderhoud


Voor gebruik:

 • Als het vliegwiel niet heen en weer kan op de glijbalk, haal hem dan van het slot aan de rechterzijde. Bij verplaatsing moet het slotje weer van groen naar rood gezet worden.
 • Haal de hendel naar je toe en zet hem klem in het haakje. Laat de hendel nooit tegen de vliegwielkast schieten.
 • RP1 lapt onderhoud 2022 GemiddeldAls de glijstang door de vorige gebruiker niet gepoetst is: wrijf de glijstang schoon met een babydoekje en droog de glijstang na met een handdoek, want de lagers van het bankje moeten droog blijven.
 • Alle zwarte aanslag moet er af VOORDAT er geroeid wordt.

Na gebruik:

 • Hang de hendel voorzichtig tegen de vliegwielkast, om het elastiek te ontlasten.
 • Neem de hendel af met een vochtige doek / handdoek.
 • Wrijf de glijstang schoon met een babydoekje en droog de glijstang na met een handdoek, want de lagers van het bankje moeten droog blijven.
 • Zijn de babydoekjes (bijna) op, doe dan even een materiaalmelding.
 • NB: het bankje hoort te wiebelen en loopt inderdaad vast als je scheef zit. Dat wil je immers in je skiff ook niet….

Onderhoud door aangewezen persoon:

 • 1x per 2 weken de ketting inspuiten met PTFE spray . Dit gebeurt met 2 personen, waarbij één de ketting helemaal uittrekt en de ander met een doek onder de ketting de PTFE op de ketting spuit en met de doek inwrijft. Daarna de ketting goed schoonwrijven zodat het teveel aan spray verwijderd wordt.
 • Glijstang afnemen met scotch brite en WD40 (maandelijks).
 • Indien het frame gaat wiebelen op de balk Marjolein vragen om de afstelling aan te passen.
 • Bij twijfel afblijven en melding doen voor onderhoud via Materiaalmelding.
 • NB: het onderhoud van de Rowperfects valt NIET onder de taak ‘Klusser ergometers’.

Historie, mooi om te weten


De Rowperfect werd uitgevonden door Casper Rekers (†2010), toen dochter Marjolein was begonnen met roeien en merkte dat de statische machines waarop zij tijdens de winter trainde heel anders aanvoelden dan de boot. Bovendien kreeg ze er pijn in haar knieën en last van haar rug van. Dit intrigeerde Casper omdat roeitoestellen niet hadden bestaan toen hij roeide in de late jaren vijftig en begin jaren zestig. Hij ging naar de roeivereniging om de machine zelf te proberen en werd direct bevestigd dat deze inderdaad heel anders aanvoelde dan een skiff. Tijdens de winter van 1987-88 heeft Casper (ingenieur van beroep) geleidelijk aan gededuceerd hoe je de dynamiek van een glijdende boot op het droge kon nabootsen. Casper heeft zijn ‘dynamische roei-simulator’ gepatenteerd in december 1988.

Het bleek een instant succes toen één van Caspers vrienden, getalenteerde lichtgewicht roeier en stagiair arts Frans Göbel, toevallig het prototype uitprobeerde, die Casper had ontwikkeld voor eigen gebruik door Marjolein. Frans zei: "Mag ik er één, alsjeblieft?" en de productie van de Rowperfect was begonnen!

Frans gebruikte de Rowperfect uitgebreid tijdens het seizoen 1989, één waarbij hij niet in de gelegenheid zou zijn om te racen vanwege zijn verplichtingen als aankomend arts. Het werkte in zijn voordeel: "Drie weken voor de wereldkampioenschappen van 1989 was het niet mogelijk voor mij om te trainen in de boot, en roeide ik uitsluitend op de Rowperfect. Dit gaf mij een voordeel ten opzichte van mijn concurrenten, omdat ik mijn timing op de catch tot in de perfectie kon inslijpen, ongehinderd door wind of golven." (Frans Göbel). Frans werd dat jaar wereldkampioen lichte skiff en tevens het daaropvolgende jaar.

Inmiddels ruim 23 jaar later is het derde model Rowperfect op de markt, de Rowperfect 3.