Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

Terugblik 2012

 

Het jaar 2012 was een speciaal jaar voor RV de Hertog, dat in het teken stond van de Special Olympics en het 4de Lustrum van onze roeivereniging. Een lustrum dat uitgebreid is gevierd met diverse bijzondere lustrumactiviteiten!

De lustrumcommissie 2012:

Midwinterfestijn 2012 14

 

Agenda 2012

8 Januari Nieuwjaarsborrel
14 Januari Nieuwjaarsfeest Bal Masqué
4 Februari HEK2012: Hertog Ergometer Kampioenschappen
7 April The Oxford and Cambridge Boatrace
28 April Open roeidag & Waterdag (Lustrumactiviteit)
2 - 3 Juni Special Olympics
10 Juni Dommelregatta 13
20, 23, 24 Juni Bosch Parade op de Aa (Lustrumactiviteit)
30 Juni Midzomernachtfeest & afsluiting intro
1 September Bossche Sprint
8 September Marathon voor leden (30 of 60km)
30 September Boordroeimiddag
15 December Hertog Lustrum Midwinter Festijn (Lustrumactiviteit)

 

nieuwjaars28 Januari: Nieuwjaarsborrel

Zoals elk jaar vond de nieuwjaarsborrel plaats tijdens de eerste zondag van Januari en ook dit jaar met de heerlijke oliebollen van Dorien. Fred Boelens en Ton Kranenburg werden uitgeroepen tot Hertogen van het jaar 2012 vanwege hun grote bijdrage aan de vereniging met het draaiend houden van de bar en huninzet voor gezelligheid binnen de vereniging, samen met de 5de stop commissie.

 

14 Januari: Bal Masqué

Een fantastisch goed en inspirerend thema dit jaar: Bal Masqué. Perfect georganiseerd en aangekleed door Blikje Piebe konden we genieten van zeer veel creatieve creaties: Ron als schoonheidsspecialist met een gezichtsmasker en komkommers op zijn ogen, Fred als André en André als Fred, de morfsuits van Collin en Leendert, Marjolein en Joost met een tot masker omgetoverd roeibankje en natuurlijk Saskia, Noortje en John in een burka van het “Bal Mosqué”. Onvergetelijk en een zeer goede knallende start van het lustrumjaar!

Bal Masque 2012 9 Bal Masque 2012 7

 

4 Februari: HEK: Hertog Ergometer Kampioenschappen

MAXIMAAL! daagde dit jaar alle leden uit om deel te nemen aan de Hertog Ergometer Kampioenschappen, die door Yorick nu definitief is omgedoopt tot HEK. De overall winnaar van HEK 2012 is Jan Willem, Yorick met de absoluut snelste tijd van 3:06,8 daagt ook in 2013 weer iedereen uit om te zien wie zijn tijd kan verbeteren.

HEK2012 10

 

28 april: Open roeidag & Waterdag (Lustrumactiviteit)

Open Roeidag 10Op zaterdag 28 april vond de nationale Aegon Open Roeidag plaats in het kader van de Nationale Sportweek, waarbij veel roeiverenigingen in Nederland haar deuren openden. Ook wij openden op deze dag onze deuren voor iedereen die eens een kijkje wilde nemen in ons karakteristieke roestige gebouw of om eens te ervaren hoe het is om als roeier het Bossche water te bevaren.De hele dag was ervrije inloop en kon iedereen zich aansluiten bij een van de activiteiten:

  • Roei instructie voor iedereen vanaf 12 jaar
  • Ergometerkampioenschap
  • Rondleidingen door ons gebouw en botenloods
  • Kinder – waterspeelplein, ook voor kinderen onder de 12 jaar
  • Marionettentheater “ de Bokkensprong”

 

 

Open Roeidag 3In totaal zo’n 80 gasten hebben in het Nonnetje, de Taurus of de Damlee een introductie gehad in het roeien. Deze dag was vooral leuk voor onze leden om de familie een keer uit te nodigen en dan met name onze nieuwe generatie die over een jaar of 10 kunnen starten met roeien en die nu alvast konden oefenen in de bak, op de ergometer of met pappa en mamma in de stuurstoel. Ook oud-leden hadden i.v.m. het lustrumjaar een uitnodiging ontvangen en er was zelf een roeiploeg reünie.

De dag was zeker voor herhaling vatbaar en zal een jaarlijks terugkerend evenement worden, in 2013 op 22 September zodat geïnteresseerden in het voorjaar van 2014 kunnen starten met de intro.

 

2 – 3 Juni: Special Olympics

Het jaar 2012 was een olympisch jaar en ook voor mensen met een verstandelijke handicap werden olympische zomerspelen (op nationaal niveau) georganiseerd. Zo’n 2.500 sporters met een verstandelijke handicap uit geheel Nederland waren te gast in Den Bosch voor in totaal zestien sporten. De Hertog heeft onder leiding van Erik Versteijnen, de special olympics roeicommissie en heel veel vrijwilligers, de roeiwedstrijd van de Special Olympics georganiseerd voor in totaal 16 roeiploegen. De roeiwedstrijd vond plaats op de Stadsdommel, over een traject van 500m in wherries en C2x+ materiaal, met in elke boot minstens 1 verstandelijk gehandicapte roeier.

De Hertog stond een heel weekend in het teken van de Special Olympics roeien en het was één groot feest. Het roeien van mensen met een verstandelijk handicap is een bijzondere ervaring maar vooral de sfeer en gezelligheid op de vereniging is onvergetelijk. Carnaval vond dit jaar plaats in Juni met een hossende en dansende menigte in de Hertog-Inn. Wat een feest!

SONS2012 10SONS2012 8SONS2012 16 

 

Dommelregatta13 5

10 juni: Dommelregatta 13

Op zondag 10 juni 2012 werd voor de 13de keer de Dommelregatta georganiseerd. Onder stralende zomerse en roei-omstandigheden streden ruim vierhonderd roeiers uit binnen- en buitenland om het ‘blik’ in hun roeinummer. Roeivereniging DDS Uit Delft ging na tijdcorrectie als snelste boot met de ‘Slagh van Lekkerbeetjebokaal’ aan de haal. Dit jaar kon de organisatie zich verheugen in het grootste Dubbelacht roeiveld van Nederland en dat is uniek!

Door hun lengte, snelheid en het aantal riemen is de Dubbelacht het meest spectaculaire roeinummer dat er gevaren kan worden. Dankzij een initiatief van Roeivereniging Rijnland (Leidschendam) waren er 10 Dubbelachten te bewonderen op de Dommel. Dommelregatta13 3Roeivereniging Breda legde de 7.5 kilometer lange roeiwedstrijd in de Heren Dubbelacht af in de snelste tijd: 25:09.68 minuten.

Doordat RV De Hertog dit jaar haar twintigjarig bestaan vierde was de commissaris wedstrijdroeien van de KNRB, Mw. Herma van der Stoel overgekomen om de prijzen uit te reiken aan de winnaars in de diverse roeinummers. In haar toespraak gaf ze aan dat Roeivereniging De Hertog mag terugkijken op een zeer succesvol georganiseerd evenement.

 

 

20, 23, 24 juni: Bosch Parade op de Aa (Lustrumactiviteit)

In de week van 20 Juni was de roeivereniging omgebouwd tot het festivalterrein van de Bosch Parade. Na twee edities op de Binnendieze vond de parade dit jaar plaats op "onze" rivier de Aa met de roeivereniging als eindpunt en uitvalsbasis. De organisatie van Bosch Parade had het terrein achter de bomen ingericht met tenten, omkleedruimtes en catering, de Hertog-Inn was geopend voor publiek.

Zo'n 20 kunstprojecten deden dit jaar mee, waaronder een kunstproject van Tom Hoefnagels – Hemeldrift – die tot stand kwam in samenwerking met onze roeivereniging, er deden ook leden van onze vereniging mee met andere kunstprojecten.

HemeldriftTim Hoefnagels liet zich inspireren door het schilderij De Zeven Hoofdzonden van Jheronimus Bosch. Hierop staan in een cirkel de 7 hoofdzonden afgebeeld: Hoogmoed, Hebzucht, Onkuisheid, Jaloezie, Gulzigheid, Woede en Luiheid. Al deze zonden moest men zien te vermijden om als het ware naar het volgende niveau te mogen gaan.

Het schip van Tim bestond uit verschillende delen en elk deel bestaat op zijn beurt weer uit diverse wielen en plateau's. Alle elementen zijn verbonden. De spelers op het schip, die werd voortgedreven en bestuurd door leden van RV De Hertog, proberen elk het hoogste niveau te halen. Een groepje leden van RV de Hertog hielp Tim om het kunstwerk op tijd voor de Parade af te hebben.

Een spektakel van kunstzinnige creaties op het water, alle balkondeuren van de Hertog-Inn geopend, buiten een BBQ voor deelnemers en vrijwilligers, binnen de kunstenaars en roeiers die samen genoten van een mooie zomeravond. Kunst en roeien gaat dus heel goed samen!

 

Midzomernachtfeest201230 juni: Midzomernachtfeest & afsluiting intro

Hoewel de maand Juni al vol zat met activiteiten en de vakantie al was begonnen, was het midzomernachtfeest erg goed bezocht. Na de examens van de introductieleden, werd de BBQ aangestoken en konden we genieten van het eten dat door Tom van de 5de stop was geregeld en klaargemaakt. Met DJ Leen gingen we buiten tot de late uurtjes door met dansen.

 

 

De maand Juni in 2012 was heel druk maar erg geslaagd, met dank aan alle vrijwilligers en alle leden die hieraan hebben bijgedragen!

 

1 september: Bossche Sprint

Op zaterdag 1 september 2012 was alweer de 9e editie van deze spannende boord-aan-boordrace op de Stadsdommel tussen Draaibrug en Wilhelminabrug. Door de locatie, de tijd van het jaar en het korte traject is het altijd tof om mee te doen en zeker ook leuk om naar te kijken. Dit jaar met in totaal 30 deelnemende ploegen, met als bijzonder hoogtepunt de medaille voor de bestuursdames, de talentenbokaal, speciaal voor de talenten onder de nieuwkomers (eerstejaars), ging dit jaar naar de heren van Rustig Oprijden.

Sprint12 1Sprint12 18Sprint12 17 Sprint12 2

 

Midwinterfestijn 2012 1215 december: Hertog Lustrum Midwinter Festijn


Om ons 20 jarig bestaan groots te vieren, vond op zaterdag 15 December 's-avonds een onvergetelijk midwinterfestijn plaats in en om de Hertog-Inn.

Een spectaculaire opening, onder het genot van een glas champagne, met onze 4 voorzitters op de schaatsbaan, die buiten sfeervol was aangelegd. Blikje Piebe verkleed als curling-ploeg die de sfeer op de (niet zo heel gladde) schaatsbaan er goed in wist te houden. Jammer dat de glühwein zo snel op was.

Binnen in de ergometerruimte een door de jeugd fantastisch ingerichte Silent Disco, die vooral erg populair was bij de 30 plussers. Even bijkletsen (of later in de avond ook zoenen met je lief) in de loungeruimte in de bestuurskamer, die verrassend in trek was bij de jeugd. Boven de voetjes van de vloer met DJ Leen tot in de late uurtjes, hoewel het ook mogelijk was om boven door te dansen met de koptelefoon van de Silent Disco. Ook dit feest waren de hapjes en drankjes weer erg goed verzorgd door de 5de stop. Een waardige afsluiting van het lustrumjaar 2012!

Midwinterfestijn 2012 20