Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

Terugblik 2013

Na een fantastisch en zeer intensief 2012, waarin we zowel ons 4de lustrum vierden als een groot hoogtepunt de Special Olympics, was 2013 een wat rustiger jaar.

 

Natuurlijk kende 2013 een aantal geweldige hoogtepunten met in het bijzonder een zeer succesvolle Dommelregatta, de Bosch Parade waar veel roeiers aan de verschillende kunstprojecten deelnamen, de Open Roeidag tijdens Den Bosch Maritiem en de al genoemde bijzondere afsluiting van het jaar met onze deelname aan de Elfstedentocht voor Serious Request op 21 December 2013. En, met dank aan De Toppers en Oda is Pietenroeien weer in ere hersteld.

 

Activiteitenagenda 2013

6 januari Nieuwjaarsborrel
23 februari HEK2013: Hertog Ergometer Kampioenschappen
31 maart The Oxford and Cambridge Boatrace (1e paasdag)
26 april Ploegendiner
9 mei Dauwroeien
10-11 mei Elfstedentocht (link)
26 mei Dommelregatta 14 (link)
13, 15, 16 juni Bosch Parade op de Aa (link)
22 juni (Halve) Marathon
29 juni Midzomernachtfeest & afsluiting intro
7 september Bossche Sprint
20 september Vuurwerk Maritiem
22 september Open Roeidag & familiedag
29 september Boordroeidag
17 november Pietenroeien
15 december HUP - sponsoractie Serious Request Elfstedenploeg
21 december Serious Request Elfstedentocht

 

Bosch Parade 

 

Nieuwjaarsborrel met botendoop: 6 januari


Een gezellig gezelschap met leuke activiteiten voor een roeivereniging: Boten dopen. En wel drie stuks, allen van het topmerk Filippi voor het R3-niveau!

Botendoop Nieuwjaarsborrel 2013

Marjolein Rekers, Veteranen-wereldkampioen C in de skiff, doopte de nieuwe skiff "Judastoren". Ton Kranenburg, al jaren drijvende kracht in de vereniging en nog steeds binnen de 5e Stop, doopte de nieuwe 4x+ "Leuvense poort". Femke van der Ploeg doopte de nieuwe 2x "Orthen" vernoemd naar het fort Orthen. Na het voorroeien door Jan-Willem (1x), Job en Sietse (2x) en Voortvarend (4*) werd binnen het glas geheven op de nieuwe boten, een prachtig lustrumjaar dat achter ons ligt en een verwachtingsvol roei-jaar dat is begonnen.

 

 

Femke van der Ploeg is gekroond tot Hertogin van het jaar voor haar al 10 jaar durende inzet achter de schermen van de ledenadministratie en haar bijna evenlange inzet voor de examencommissie. Joost Heijnekamp, al jarenlang de verbindende factor van de ploeg Woesjt, ontving de MaJo bokaal als meest verdienstelijke coach. Allemaal gefeliciteerd! 

 

Dommelregatta 14: 26 Mei

Op zondag 26 mei 2013 werd voor de 14e keer de Dommelregatta gehouden. Het roeispektakel waar meer dan 75 ploegen uit binnen- en buitenland aan deelnamen, was ondanks de harde wind een succes.

 

Deze landelijke "roeiontmoeting met wedstrijdkarakter" vond zoals ieder jaar plaats op één van de mooiste rivieren van Noord-Brabant De Dommel, tussen Sint-Michielsgestel en 's-Hertogenbosch en is een achtervolgingsrace over 7,5 km. Er zijn jaarlijks 75ploegen uit heel Nederland en enkele uit het buitenland die deelnemen aan deze wedstrijd.

 

Dit jaar kon de organisatie zich ook weer verheugen op het grootste Dubbelacht roeiveld van Nederland en dat is uniek! De combinatieboot van Hemus/Eem in de Dames Dubbelacht, ging na tijdcorrectie als snelste boot met de ‘Slagh van Lekkerbeetjebokaal’ aan de haal. Roeivereniging de Hertog legde de 7.5 kilometer lange roeiwedstrijd in de Mix Dubbelacht af in de snelste tijd van: 28:20 minuten.

 

R31 

 

De prijsuitreiking werd dit jaar verzorgd door de wethouder sportzaken van de Gemeente Den Bosch, de heer Huib van Olden, benadrukte dat volgend jaar de Dommelregatta het 3de lustrum viert, waarbij hij er vanuit gaat dat gemeente en de waterschappen zullen meewerken dit tot een groots evenement te maken.

Daarnaast reikte de watergraaf de heer Peter Glas van Waterschap de Dommel een drietal eremedailles uit ter ere van het 150 jarig bestaan van het waterschap, die ook de hoofdsponsor was van deze Dommelregatta.

 

Open Roeidag: 22 September

 

Na het succes van 2012 is de open roeidag een jaarlijks terugkerend evenement geworden. Ondanks het wat tegenvallende weer, meldden zich de hele dag door bezoekers die graag eens wilden uitproberen hoe het is om te roeien. En niet als spin-off van Den Bosch Maritiem, zoals verwacht had kunnen worden, maar de meerderheid was speciaal voor het roeien naar RV de Hertog gekomen, naar aanleiding van de aankondigingen in de krant. En het publiek dat wél voor Den Bosch Maritiem kwam, keek vanaf de Citadel met belangstelling naar de vereniging en het roeien.

 

Het was dan ook een komen en gaan van roeiboten met bezoekers, alsmede bezoekers die zich lieten rondleiden in de botenloodsen en uitgedaagd werden om plaats te nemen op de ergometers. Zo’n 50 mensen, waarbij de jeugd goed was vertegenwoordigd, hebben in de boot gezeten en een vergelijkbaar aantal liet zich rondleiden of dronk een kopje koffie. Daarmee was het vooral in de middag gezellig druk.

 

Open Dag 2013 039 Open Dag 2013 040

 

 

Elfsteden Serious Request marathon 2013: Let’s clean this shit up!

Serious Request Roeien 2013

In het verleden heeft onze roeivereniging al vaker laten zien maatschappelijk zeer geëngageerd te zijn. Haar leden schromen dan ook niet hun beste beentje voor te zetten voor het goede doel. Op 21 en 22 december heeft een team van 15 leden van de Hertog deelgenomen aan een speciale, gelimiteerde editie van de Elfsteden Roeimarathon. De speciale editie werd geroeid voor 3FM Serious Request, dat dit jaar in het teken stond van kindersterfte door diarree als gevolg van een gebrek aan schoon drinkwater, zeep en toiletten.

 

Als roeiers hebben wij een groot belang bij schoon roei(!)- en drinkwater. Om die reden heeft het team zich ten volle ingezet om zoveel mogelijk geld voor dit doel bijeen te brengen. Een heuse benefietmiddag (HUP: Hertog Uitzwaai Pannenkoekenfestijn) werd georganiseerd waar een veiling, de verkoop van pannenkoeken en natuurlijk het nodige kindervertier veel geld in het laatje brachten. Bovenop de sponsoring door familie, vrienden, (zaken)relaties en natuurlijk leden werd een mooi bedrag verzameld: ruim 6.000 euro voor Serious Request!

 

Hoewel vorst de roeiers tijdens deze winterse editie van de roeimarathon bespaard bleef, was het toch een barre tocht der tochten. Door de harde wind moest een alternatieve route worden verroeid zodat de grote meren konden worden gemeden. Ondanks de zware omstandigheden en een keer verkeerd varen wist het team de tocht in 20 uur te volbrengen, een prestatie die ook in de zomermaanden van grote klasse zou zijn geweest. Het eindresultaat van alle dertien deelnemende teams mocht er zijn: bijna 70.000 euro !