Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 1

Wow, Julius krijgt uitzending naar Coupe in Cork, Ierland 27-28-29 juli.

DSC 7967inzoomWe konden het zelf eerst niet geloven, maar de truc is toch echt gelukt! De combinatie van Julius heeft een uitzending gekregen naar de Coupe de la Jeunesse in de 4+, dus de boord-vier-met-stuurman (of vrouw, ze zijn druk bezig een leuk meisje te vinden van 50 kilo), door dit nummer te winnen van Tromp op de Koninklijke Holland Beker (KHB).

Bijschrijven 4+ op KHB

Bij het bestuderen van de inschrijvingen voor de KHB viel het op dat Tromp als enige ploeg ingeschreven stond voor zowel de 4- (boordvierzonder) als de 4+ (boordviermet). In de afspraken voor uitzending staat dat degene die op de KHB een junioren-nummer wint ook de uitzending krijgt. Om Tromp zomaar dit cadeau te doen, ging ons te ver en hebben wij op de dinsdag voor de wedstrijd besloten om bij te schrijven in de 4+. Boordroeien is wel wat anders dan scullen, maar nog trainen in dit boottype zat er niet meer in.

Geen timetrial voor de beste baan

Op de zaterdagavond voor de wedstrijd bleek dat er zondagochtend nog time-trials gevaren konden worden voor de beste baan. Het hele weekend waaide het erg hard op de Bosbaan en helaas geen storm mee zoals op de ARB (gunstig voor lichte ploegen), maar harde wind tegen. Alhoewel dat een mooie trainingssessie had kunnen zijn, vonden we het toch te vroeg om om 9.00 uur aan de start te liggen, als je helemaal uit Assen en Arnhem moet komen. Tromp maakte er wel gebruik van en had dus de betere baan. Ook hadden zij de dag ervoor in de vierzonder een wedstrijd geroeid, en als verenigingsploeg dus sowieso meer ervaring met boordroeien. Wij gingen er dus een beetje vanuit dat Tromp wel zou winnen, maar dan hadden ze tenminste moeite moeten doen voor de uitzending, dachten wij.

Goed starten, doorroeien en winnen!

Maar Tromp startte erg slecht (dat was ook het belangrijkste wat de combi van Julius tijdens het inroeien had geoefend) en dus lag Julius zijn ploeg al gelijk voor. En dat is zo gebleven en toen de wind een beetje weg was aan het einde van de baan, liep het echt goed en wonnen ze met ruim 5 seconden verschil. Een vette bootlengte dus. Wederom mochten de jongens aanleggen aan het erevlot om hun blik op te halen.

Maar zo groen (en geel) als gras als wij zijn, durfden wij niet te geloven dat we de uitzending op zak hadden. De bondscoach Florijn kan ook nog een veto uitspreken. ’s Avonds na alle wedstrijden kwam het verlossende woord: Ja, natuurlijk hebben ze de uitzending! Wat een grote grap en wat supergaaf!!

J16 sterker dan J18 in 4x

Op de zondag werd ook nog de 4x (dubbelvierzonder) geroeid, het nummer waarin de combinatie van Julius Nationaal Kampioen werd in Jongens18. Aan de start lagen de nummers 1 en 2 van zowel jongens16 als jongens18 van het NK-groot. De omstandigheden tijdens de KHB waren echter totaal anders. Flinke wind tegen en daar hebben zwaardere ploegen (de andere 3) voordeel van. Ook voor deze finale konden in de ochtend timetrials gevaren worden. De twee J16-ploegen hebben daar gebruik van gemaakt en hadden dus de betere banen.
De ploeg van Hemus roeide met Teun aan boord veel strakker dan op de ARB en won ruimschoots van de combinatie van Julius, waar de kwartjes een beetje op leken te zijn. Maar beide ploegen werden overklast door de Jongens16-boten, die met meerdere lengtes voorsprong binnen kwamen, waarmee Die Leyhte/Hunze won en de uitzending in de dubbelvierzonder veilig stelde.

DSC 7959inzoom

Loting werkte tegen in 2x

Op zaterdag verdedigden Julius en David de eer in de dubbeltwee. Gezien de weersomstandigheden was de winstverwachting niet al te hoog. Groot was de teleurstelling toen ze 3e werden in de voorwedstrijd. Van de 13 boten hadden ze overall wel de 4e tijd, maar met 3 voorwedstrijden moet je 2e worden om in de finale te mogen varen. Best wel zuur dat de nrs 1 en 2 van de tweede voorwedstrijd zelfs langzamer waren dan de nr 4 in de voorwedstrijd van Julius en David. Maar zo werkte het systeem ook wel eens in ons voordeel….  Een keertje vroeg klaar is ook wel eens prettig.

Nog (lang) niet klaar

Hoewel het roeiseizoen voor de meeste ploegen wordt afgesloten op de NSRF van komend weekend, begint nu eigenlijk pas de boordroei-carrière van Julius. Hoe we dat allemaal precies gaan aanpakken is nog niet helemaal duidelijk, want het blijft een uitdaging om met 4 verenigingen een combinatie te vormen.

Helaas heeft Oda haar vakantie in januari al vastgelegd en zal zij (tot haar grote verdriet) niet meegaan naar Cork, maar Renate van Jason zal de ploeg aldaar begeleiden. Voor Oda volgend jaar weer een nieuwe kans!