Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

  • 1
  • 2
  • 1

Hertog op de Varsity?

2018varsity02Op zondag 8 april 2018 was de Varsity. Voor alle roeiende studenten en wedstrijdroeiers wel bekend, maar voor vele andere roeiers misschien niet.

De Varsity is een is de grootste studentenroeiwedstrijden van Nederland en de opening van het 2km-seizoen. Tijdens de Varsity komen alle wedstrijdploegen bij elkaar om op het Amsterdam-Rijnkanaal (bij Houten) voor het eerst tegen elkaar te strijden op deze afstand. De eerstejaars vieren en achten komen hier voor het eerst in aanraking met de ploegen waar zij de rest van het seizoen tegen zullen strijden en weten op deze manier ook snel hoe de tegenstand is. Naast roeien is de Varsity ook vooral heel gezellig. Zo komt een groot gedeelte van de vereniging mee om hun roeiers die laatste 250 meter aan te moedigen en met de concurrenten te brassen onder het genot van bier!

De Varsity is officieel een studentenwedstrijd die niet toegankelijk is voor burgerroeiverenigingen. Toch deed ik (Kylian Alkemade) mee namens de Hertog. Ik deed dit in combinatie met Eerstejaars Saurus Zwaar (>72,5 kg). Eerder dit jaar had ik al contact met Phocas om in hun Eerstejaars Lichte acht mee te roeien voor het kortebaanseizoen (2000 meter). Toen dit niet door ging kwam ik via via in contact met Saurus die een invaller zochten voor de Head. Deze ging helaas niet door, maar voor de Varsity zochten ze weer een invaller en dat was natuurlijk een kans om geen nee tegen te zeggen.

2018varsity01’s Ochtends vroeg stond ik op rond 6:00 om iets voor achten de trein naar Houten Castellum te pakken. Eenmaal aangekomen was het nog een stukje met de bus voordat we op het (afgelegen) Varsity-terrein aankwamen. Daar maakte ik voor het eerst kennis met de roeiers en de stuur, waarna het tijd was om de boot op te riggeren. Tegen 10:00 was het tijd om het wedstrijdplan door te nemen met de stuur en coaches. Niet veel later was het dan echt tijd om de boot in het water te leggen en te gaan inroeien. Voor mij was dit weer totaal anders, want ik had nog nooit met de jongens samen geroeid, maar al snel kon ik goed meedoen met de rest en liep de boot lekker. Tien minuten voor half twaalf lagen we klaar voor de start en was iedereen in opperste concentratie op het startsein van de kamprechter. Toen de vlag omlaag ging was de race begonnen. Onze start was niet snel genoeg en we lagen daardoor achteraan in het veld. In de 150 meter daarna trokken we ons door het veld heen naar de tweede plaats net achter Okeanos. Na 1000 meter begon je de verzuring toch echt te voelen en was het weer herpakken om die laatste 1000 meter soepel te blijven varen. Bij de laatste 250 meter was het tijd voor de eindsprint, helaas was er niet genoeg kracht en energie om ons nog op te trekken aan Okeanos die al sinds het begin de race domineerde. Ook Aegir kwam met een verrassende eindsprint die daardoor snel op ons inliepen, gelukkig kwamen we alsnog als tweede over de finish met een tijd van 07:02.80. Helaas was deze tijd net niet snel genoeg om naar de finale door te mogen en was daarmee de Varsity voor ons afgelopen. De rest van de dag was het voor ons een beetje kijken naar andere wedstrijden vanaf het bezoekersterrein.