Inloggen

 Hertog Logo Flat

  • 1

Vette races op Westelijke door Julius en Teun

DSC 7270 LargeOp zaterdag 20 en zondag 21 mei hebben Teun en Julius de Westelijke gestart op de Willem-Alexanderbaan nabij Rotterdam. Op zaterdagochtend stond er een flinke wind mee, dus precies de omgekeerde situatie als tijdens de Damen. Ook de faciliteiten waren heel anders: deze keer geen ergometers om in te roeien, masseurs om na de wedstrijd weer bij te komen of een gratis pastahap.

Zaterdagochtend startte Julius in de skiff. Er waren 3 heats, in die van Julius zaten 2 goede roeiers. De wedstrijd ging volgens Julius niet zo lekker. Hij was bij het inroeien toch niet voldoende opgewarmd en kwam dus niet zo op gang. De nr 1 in zijn veld roeide een veel hoger tempo. Op de laatste 500m had Julius het gat van een lengte weer terug gebracht tot puntje kontje, maar toen versnelde de nr 1 nog. Dus netjes geeindigd op de 2e plek. Van de in totaal 17 deelnemende jongens, was alleen de winnaar van de 3e heat sneller. Dus uiteindelijk de 3e plek overall voor Julius in J16-1x in 07:47,23.

Rond het middaguur vonden de voorwedstrijden in de J16-4x plaats. Julius roeit op slag in de combinatie met Willem III (‘de kleine vier’) met wie hij ook H4K en Head geroeid heeft. In tempo 33 konden ze ‘de grote vier’ van Willem III (zo genoemd vanwege hun lengte), die in tempo 36 - 35 roeiden, lang bij houden. Omdat het duidelijk was dat ze naar de finale zouden gaan hebben ze geen eindsprint meer gedaan, de grote 4x wel en daarmee waren ze 11 seconden sneller, toch al gauw twee bootlengtes.

DSC 7260 LargeOm 17.40 werd de A-finale geroeid. De 4x met Julius roeide veel strakker dan in de voorwedstrijd en ook een hoger tempo, hoewel net weer iets lager dan ‘de grote vier’ van Willem III. Ze bleven er goed bij, het leek even of ze zouden gaan inhalen, maar toen ging de grote 4 ook weer beter. Uiteindelijk als 2e gefinisht op slechts anderhalve seconde in 06:27,33. Echt een zinderende wedstrijd, ook bij de coaches zat de adrenaline tot achter de oren! De rest van het veld dobberde er achter aan.

Teun ging op zaterdagmiddag in de J18-4x met Hemus niet zo goed van start, ze pakten het daarna echter goed op, maar daarna rommelde het ook weer. Het tempo was te laag omdat de halen voor en achter veel te lang waren, iets teveel een skiff-haal. In de tweede kilometer lukte het ze toch om vanuit de 5e (laatste) positie door te schuiven en als 4e te eindigen in 06:36,05. Komend Hemelvaartweekend gaat er nog aan deze combinatie ‘geschaafd’ worden om op de ARB nog beter voor de dag te komen.

Op zondag om half 9 waren de voorwedstrijden voor de J18-2x. Dus weer heerlijk vroeg het bedje uit, maar onder begeleiding van een prachtig opkomende zon, reden wij naar de WA-baan. Er was geen wind en zowaar glad water. Een unicum! Een zwaar veld wachtte, gezien de resultaten van de andere jongens in bijvoorbeeld de 4x en skifftijden. Teun en Pelle van Hemus gingen goed van start. Ze lagen een tijdje op de 3e positie (die was tenminste nodig voor de A-finale), toen eventjes 4e en daarna toch weer 3e. Vanaf de kilometer (nadat er eindelijk door de verzuring heen gebeten was) werd er opgepakt en de jacht op nr 2 ingezet. Daar gingen ze keurig overheen. Het tempo was lager dan bij de andere ploegen, maar de halen waren goed. Ook de andere Hemusjongens waren in de andere voorwedstrijd 3e geworden en dus door naar de A-finale.

Helaas liep de A-finale minder lekker dan voorwedstrijd. Met iets teveel zelfvertrouwen (dat doen we wel ff) gingen ze minder goed weg uit de start en lieten ze zich van de wijs brengen toen ze zagen dat de rest voor lag, en dan met name ook de andere Hemus-twee. Het werd dus een beetje een paniek-haal in plaats van dat zij hun eigen race voeren. Teun en Pelle eindigden achter de andere Hemus-twee op de 5e plek in 07:13,00 (in de VW waren ze één seconde sneller). Uiteindelijk bleek dat de twee ploegen precies even hard hebben gevaren vanaf 500 – 2000 meter en dat Teun en Pelle in de eerste 500m de 1,5 seconde tijdverschil hebben laten liggen. Maar goed om te zien dat beide tweetjes even hard gaan, nou nog meer gelijk roeien in de 4x.

Op de ARB, tevens NK-groot (dus het nationaal kampioenschap voor de grote nummers) op 3 en 4 juni zal door Julius en Teun weer gestart worden in de combinaties met Willem III en Hemus in de 4x en de 2x.