Inloggen

 Hertog Logo Flat

  • 1

Bollentocht, een nieuwe ervaring

DSC 7112 inzoom LargeOp 19 april j.l. verzamelden 17 Hertogroeiers al vroeg op de vereniging – voor een enkele deelnemer al een nieuwe ervaring op zich (vroeg opstaan) – voor vertrek naar RV Het Spaarne voor de Bollentocht.
Deze Bollentocht is een prachtige toertocht over bijna 32 km door de wateren: Spaarne, Ringvaart, Leidse Vaart en de verbindende stromen door o.a. de bollenvelden (achter de Keukenhof langs), die dan normaal gesproken welriekend in bloei staan. En aan het slot volgt de mooie doorvaart van de stad Haarlem.

 

DSC 7105 LargeAd Oomen had natuurlijk alles weer tot in de puntjes voorbereid, zowel de indelingen in de auto’s, als in de boten was zo gemaakt dat bijna iedereen wel met ieder ander in contact kwam. Een mooie mix van midweek- en weekendroeiers met iets meer of iets minder roei-ervaring. Alle deelnemende ploegen maakten gebruik van het materiaal van Het Spaarne. Ongelooflijk hoeveel C-vieren en Wherry’s ze wel niet hebben. En dan ligt er ook nog heel wat ander materiaal in de loodsen.

 

Na een toelichting op het parcours ging De Hertog op pad, verdeeld over twee Cvieren en twee Wherry’s. Na de lunch zou de samenstelling van de boten wijzigen. Als laatste van het stel vertrok de Wherry met Ad, Evert, Joke en Oda. Na ongeveer een uurtje roeien zagen zij dames van De Hertog op de kant, maar wat was daar nou aan de hand?

 

Bollent 2 LargeAnke B: Het was de 2e keer dat ik met een door de roeivereniging georganiseerde tocht mee ging, ik hield er een bijzondere herinnering aan over :-). Na ruim een uur varen waren wij van plan om van “Stuur” te wisselen en dan moet er slippend aangelegd worden aan de hoge wal.

 

Maria: De slag voelt de boot licht naar stuurboord hellen en roept “rechtop blijven zitten!” , maar de slag weet dan al dat iemand achter haar heel hard haar best doet om de kant vast te pakken ….. en ja, dan ga je met boot en al in slow motion om, want dat kun je dan niet tegenhouden.

Anke B: Wij kwamen allemaal tot ongeveer ons middel in het water terecht. Gevaarlijk was het niet omdat wij dicht bij de kant lagen, koud was het wel!

Maria: Meteen komt er hulp vanuit diverse hoeken: de één komt met reddingdekens, de anderen helpen de roeiers en boot op de kant tillen en met het hozen en weer anderen lenen hun jack, broek, sokken ed. uit…
 

Anke B: Dankzij allerlei mederoeiers stonden we binnen de kortste keren als koninginnen in goud of zilver aluminium folie gewikkeld op de kant. Vervolgens bleek er in veel tassen verrassend veel reserve kleding te zitten wat ons spontaan werd aangeboden. Ik kan niet zeggen dat je eerst in het water moet vallen om je club te leren kennen. Wat ik wel weet is dat wij na korte tijd weer in de boot konden stappen, om toch nog van de bollenvelden te kunnen  genieten. DSC 7114 LargeVervolgens werd ik ook aan de binnenkant letterlijk en figuurlijk weer warm, toen we in het oude stationsgebouw van Lisse met een voortreffelijke lunch werden verwelkomd.

 

Na deze enerverende ochtend, het opsnuiven van de geur van de tulpen, hyacinten en narcissen en een prima lunch in een charmant stationnetje, werd in nieuwe samenstellingen verder geroeid over de Leidschevaart naar Haarlem en via het Spaarne terug naar de roeivereniging.

 

En de traditie getrouw werd deze lange dag afgesloten met een gezellig gezamenlijk diner bij de Chinees.

 

DSC 7132 LargeAnke B namens de natte dames: Dank aan iedereen, vooral ook aan degene die ons hielpen met het watervrij maken van de boot en aan degenen die droge en warme kleding aan ons hebben uitgeleend.

 

En dank aan Ad voor de prima organisatie!

 

p.s. weer eens een keertje oefenen voor 'slippend aanleggen' is best een goed idee.