Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

  • 1

Hard gaan = techniek + kracht + mentale strijd

logo zrb16Een 2e en 3e plek op de ZRB voor Leander
Geen Dommelregatta op 12 juni, dus op naar de ZRB. Nostalgie herleeft…. In de eerste plaats vanwege een zeer vroege wekker, immers was de start van de J18 1x gepland om 9.00 uur.

 

In de tweede plaats vanwege al die sportieve jongelui, sloffend, sjouwend met boten, hangend rondom botenwagens - ooit hoorde ik daar ook bij J - en niet in de laatste plaats vanwege dat geweldige zandpad waarover je moet omfietsen om met de wedstrijd te kunnen meefietsen, al was het deze keer wel te doen.

Na de voorbespreking roeide Leander op naar de start en stapten Joep en ik op de fiets. Voor de start liet Leander weten dat het niet helemaal lekker ging, zwaar voelde.

Op zaterdag was hij in de 2x combinatie met Daan van Maastrichtse diep gegaan. In de A-finale roeiden ze de 2e km even hard als de winnaar, alleen was deze combinatie van TOR/Brazilië sneller in de start en 8 seconden eerder over de 1.000 meterlijn. Het verschil bleef dus 8 seconden, zie voor de uitslagen deze link en klik door naar ‘per vereniging / Hertog’ of ‘per heat / J18 2x A-finale’.

Of de opmerkingen dat hij ‘vandaag maar 1x over de baan’ hoefde en dat hij qua trainingsintensiteit het in zich heeft om ‘in een weekend wel 4x te racen’ Leander voldoende motivatie bracht, is gissen. In de start waren de jongens van De Laak sneller weg. Tussen de 500 en 1000 meter liep Leander op van een 3e positie naar de eerste plaats, dat kostte wel meer energie dan verwacht, maar hij behield de leidende positie tot aan de 1.500 meter. Toen kwam toch één van De Laak jongens terug en begon aan de eindsprint. Joep en ik hoopten dat Leander mee zou gaan en moedigden hem daarin aan. Leander wachtte echter tot de laatste 300 meter, inschattende dat een eindsprint van 500 meter te lang zou zijn. En daar zit het leermoment: Leander had hier al moeten strijden, tempo omhoog en dan zie je nog wel hoe je over de finish komt. Op deze 1500 meter pakte De Laak de minder dan 2 seconden verschil. Hij roeide niet meer zo netjes, maar kreeg natuurlijk wel vleugeltjes omdat hij op kop ging. Dan voel je de vermoeidheid toch een stuk minder.

Maar een 3e plek overall – de Braziliaan was met 7.29 ruim 20 seconden sneller dan de rest van het veld – is natuurlijk helemaal niet slecht. Jammer dat er voor Leander bij De Hertog geen sparring-partner is. Dan zou hij ook beter het mentale aspect van wedstrijd-roeien kunnen trainen, naast techniek en kracht / uithoudingsvermogen.

Desalniettemin weer een mooie ervaring rijker.