Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

  • 1

Blik voor Woesjt op Spaarne Lente Race

BWC transport SPL 2016Vijf Hertogploegen namen deel aan de Spaarne Lente Race op 29 mei j.l.. AWTV roeide zich naar een keurige 4e plek, op 4 seconden van de nummer 1. Lang Fanatiek, Summerjoy en Blikje Piebe eindigden in de middenmoot van hun veld. De dames van Woesjt durfden het weer aan om mij als stuur te vragen, op deze wedstrijd met een ‘twist’: eerst een smalle brug en daarna een scherpe bocht naar bakboord.

Ik had nog wat ‘goed te maken’ sinds ik enkele jaren geleden, na een opstopping, klem kwam te zitten onder de brug. Maar gelukkig heeft stuurman Jan ook wel eens de bocht gemist en werden er vorig jaar strafseconden opgelopen door het hinderen van een andere ploeg.

woesjt SPL 1 2016Deze keer zouden we dat allemaal anders gaan doen, en zo geschiedde!
Bij de voorstart hebben we lekker de ruimte genomen op Beatrix die voor ons startte. Het was natuurlijk wel de bedoeling hen te gaan inhalen, maar vóór de brug, op 2 km van het parcours, zou te overmoedig zijn. De Woesjt-machine moest even op gang komen, maar na een kilometer liep het steeds beter en liepen we wat in op het – iets te ruime – gat met Beatrix.
De gevreesde brug was helemaal vrij en hoewel de wind zijn best deed om de boot te verleieren, konden we hard door de brug varen. Ook de bocht naar bakboord verliep redelijk strak door het meesturen van de boegen, we zaten direct aan de ‘binnenkant’ (bakboordzijde) van Beatrix. In de volgende 1,5 km kropen we steeds dichter naar Beatrix toe en na diverse extra’s lukte het om het puntje voorbij te schuiven, we lagen goed voor de 2e brug.
Toen we dichter bij de brug kwamen, leek het me ineens wel een aardig idee om het stuurboord-gat te pakken, in plaats van het middengat, wat gebruikelijk is. Volgens de stuurlieden-instructie was deze route slechts enkele meters korter en ‘dus niet de moeite’. Maarja, ik hou van de kortste weg en het gat tussen woonboot en dukdalf leek mij groot genoeg. Ik stuurde dus in naar stuurboord. Beatrix bleef wel akelig dichtbij varen, maar de oplopende ploeg is vrij zijn ideale koers te kiezen, en met een paar klappen waren we er echt voorbij. Missie (Beatrix inhalen) geslaagd! Groot was de blijdschap toen bleek dat we 3e geworden waren op 0,7 seconden van de nummer 4. En nog leuker was het toen bleek dat we blik hadden in onze categorie: DVB8+.

De stuur van Beatrix was echter van mening dat zij bij de brug door ons afgesneden was en had protest aangetekend. De kamprechters waren echter met mij van mening dat de oplopende boot haar vrije koers mag bepalen, zeker in het gebied vlak voor de brug waar een inhaalverbod geldt en er waren volgens hen geen onrechtmatige manoeuvres geweest. Eén van de kamprechters was zelfs onder de indruk dat ik het stuurboord-bruggat genomen had, want ‘dat durven eigenlijk alleen Spaarne-ploegen’ J.