Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

  • 1

Tubben: oefening waarbij een deel van de bemanning roeit

Tubben HIn het Engels betekent ‘tub’ badkuip en daarmee wordt ook wel verwezen naar het boottype tweepersoonswherry of de C2+, een zeer stabiel boottype. Met de oefening ‘tubben’ vereenvoudigen we de situatie (maken het stabiel), waarbij (meestal) de helft van de bemanning de boot in balans houdt en de andere helft roeit. Als de oefening wordt gestart moet ook aangegeven worden wélke roeiers gaan roeien en welke roeiers balans houden. Alleen maar zeggen ‘we gaan tubben’ volstaat dus niet.

In een scull-twee kun je dus alleen roeien, terwijl je roeimaat de boot in balans houdt, in een vier roeien we dan 2 om 2 en in een acht betekent tubben meestal met z’n 4en roeien, maar kan ook met 6 (of twee). In de vier wordt meestal gestart met het slagenpaar dat roeit (en de boegen houden balans), vervolgens kun je de 2 laten invallen en de slag laten uitvallen (het middenschip roeit) en tot slot kun je de boeg laten invallen en de 3 laten uitvallen (het boegpaar roeit), dan kun je het ritme van de haal doorgeven, zonder dat de boot stilgelegd moet worden.

Samenvatting: 'Tubben' is de naam van de oefening. Er dient aangegeven te worden welke roeiers gaan roeien en welke roeiers balans houden.

Hopelijk geeft deze uitleg antwoord op de vraag: 'Wie roeit er tijdens tubben'.