Inloggen

 

 

 

 

 Hertog Logo Flat

 

  • 1

Ringvaart Regatta 7 juni afgelast

ring reg 2017 pl3Nikki : Jammer. De Ringvaartregatta gaat niet door. De botenwagencompagnie (BWC) is gisteren bij De Hertog omgekeerd naar Eindhoven: er was te veel wind onderweg om de boten veilig naar Leiderdorp te brengen. De Ringvaartorganisatie meldde kort daarna dat de verwachte windkracht vandaag op de Kaag 8 zou zijn. I.o.m. de reddingsbrigade is toen besloten de hele wedstrijd af te blazen. Te gevaarlijk voor de 186 ploegen (en veelal kleine, ongestuurde nummers). We balen natuurlijk als een stekker.

Wist je dat:
- Vier roeiers van RV De Hertog woensdag 7 juni de Ringvaartregatta roeien? Nikki zit op boeg, Liesbeth op twee, Joep Pronk op drie en Joep de Greef zit op slag. Sam Hooijer is klaar met zijn eindexamen havo en heeft tijd (en zin?) om aan de touwtjes te trekken.
- De Ringvaartregatta de langste wedstrijd van de wereld is? Het gaat om 100 kilometer.- Joep P, Joep de G, Liesbeth en Nikki ervaren Ringvaartroeiers zijn?  Ze hebben de tocht respectievelijk al 5, 4, 1 en 3 keer geroeid. Alleen stuurman Sam Hooijer ziet het ellenlange wedstrijdparcours voor de eerste keer.

- De eerste Ringvaartregatta al in 1976 werd geroeid? Het 100 jarige Laga (Delft) werd door Njord (Leiden) uitgedaagd voor een monsterrace over 100 kilometer.

ring reg 2017 plaatjerouteVoorbereiding

- De roeiers het een geweldige uitdaging vinden om zo’n lange afstand af te leggen? Ze hebben zich daar fysiek en mentaal sterk op voorbereid.
- Er al vanaf half maart getraind wordt om te werken aan de perfecte duurhaal?
- De roeiers ongeveer 65-75% kracht leveren op een tempo dat ligt tussen 21 en 23 halen per minuut?
- Hun streeftijd 8 uur en 50 minuten is?
- Sam op een zacht schuimblok van 30cm gaat zitten zodat de tocht voor hem enigszins dragelijk blijft?

Tijdens de wedstrijd
- De roeiers niet mogen afwisselen met de stuur?
- Er aan boord een kookwekker meegaat? Elke 35-40 rinkelt het ding en dan is het ein-de-lijk weer tijd voor een slok, een hap, een grap en een nieuw tapeje om een kapotte vinger. Na 3 minuten gaat de ploeg weer verder.
- Er verplicht een volgploeg moet zijn? De ouders van Joep Pronk (fanatieke roeiers bij RV Naarden) ons 100km bijstaan vanaf de kant en op de stopplaatsen. Nikki’s moeder is er ook altijd bij en moedigt ze vanaf de laatste 15km aan.
- De roeiers de hele route te volgen zijn? Het startnummer is 133. Check http://tourmonitor.eu/livepage/
- Er vijf stopplaatsen zijn? Na 25 (Aalsmeer), 42 (Zwanenburg), 63 (Lisse), 73 (Leiderdorp) en 88km Leidschendam). De ringvaarders hebben de voorkeur voor de eerste stop na 25km (plassen!) en de derde stop op 63 km (over de helft!). Op 88km is het verplicht om te stoppen omdat de boot dan over een sluis moet worden getild in Leidschendam.
 
ring reg 2017 pl2Eten
Iedere roeier zo z’n voorkeuren heeft: Nikki roeit 100km op eierkoeken, krentenbolletjes met kaas en af en toe een dubbelzout dropje. Joep Pronk houdt van pannenkoeken, nootjes en mueslibollen. Liesbeth gaat harder van een stukje suikerbrood, een handje noten en een banaantje.
Stuurman Ramadan Sam krijgt pas na de wedstrijd weer een boterham.

Het einde van de wedstrijd
- Na Leidschendam het nog maar 12km is? Het tempo gaat omhoog, het lijf maakt adrenaline aan, op de kant staat meer en meer publiek, de Hertog-pakjes komen onder de regenjasjes vandaan, de mondhoeken krullen langzaam omhoog. De finish komt in zicht, nog een paar meter!
- De organisatie een sprintklassement hanteert? De laatste 2km kunnen de roeiers zich nog volledig het zuur in de benen trappen voor een extra sprintblik. Paddle to the medal!

De boot
- Alle riggers ‘Kaag-klaar’ worden gemaakt? Op de Kagerplassen kan het goed spoken met een beetje wind. De riggers worden afgeplakt, zodat golven weinig kans hebben om de boot in te lopen.
- De roeiers via de coxmate muziek kunnen luisteren? Ze hebben een Spotifylijst met nummers samengesteld voor de moeilijke momenten (met: We zijn er bijna, Ik kan het niet alleen, I’ve got the power, Rain down on me, We will survive, etc.)

Weer
- Woensdag alles heeft voor een ‘worst case scenario’? Regen, windkracht 6 en kou.